Foto: Jörgen Alström

Rånare slog till
mot tre banker

Klockan 10:22 inkom larmet till polisen om att en ensam maskerad man försökte råna Nordea på Tingshusgatan i Hässleholm. Mannen hotade personalen med något slags föremål och försvann sedan från platsen utan att få med sig något. Det är fortfarande oklart om det var ett vapen som mannen hotade personalen med.

Mannen tog sig sedan, till fots, vidare till SE-banken på Första Avenyen. Också där hotade han personalen. Från SE-banken fick rånaren med sig kontanter. Enligt polisen handlade det inte om några större summor. Gärningsmannen fortsatte sedan vidare till Swedbank. Där hade dock personalen larmats och låst dörrarna. – Därför blev den banken inte blivit utsatt för något rånförsök, säger Sofie Österheim på polisen. Folk som såg gärningsmannen följde efter honom men tappade mannen ur sikte. Också Handelsbanken blev varnade och låste dörrarna. Polis- och hundpatruller befann sig hela torsdagen i centrum för att söka efter gärningsmannen. Totalt rörde det sig om elva patruller, piketstyrka, kriminalare och utredare. En helikopter sökte också under flera timmar efter gärningsmannen. Vittnen sågmannen försvinna in i gallerian på Per-Allans gränd. Beväpnade poliser genomsökte därför gallerian – och bevakade området – under torsdagen. – I gallerian finns väldigt många ställen att ta sig ut och in, säger Magnus Lindskog, biträdande yttre befäl. Enligt polisen fångades gärningsmannen på bankernas övervakningskameror och finns därför på bild. – Poliserna jobbar med det bevismaterial som finns och pratar med vittnen och bankpersonal, säger Ingvar Widell, pressansvarig på polisen. Vid 17.30-tiden på torsdagen hade ingen misstänkt gärningsman gripits för rånet. Enligt polisen har ingen skadats fysiskt vid händelserna i centrala Hässleholm. Ännu flera timmar efter rånet och rånförsöket mitt i Hässleholm sent på förmiddagen fanns det gott om poliser som kontrollerade olika in- och utgångar både i själva centrum och lite lägre ut. Vid flera passager granskades de gående. Inne på Gallerian fanns poliser som diskret höll koll på folk som gick in och ut. Detta pågick timme efter timme. Både järnvägsundergången mellan centrum och väster var under uppsikt liksom bron över järnvägen. Passagen genom kulturhuset var ett annat sådant ställe. Bilar kontrollerades. Poliser i civila bilar betade av olika områden. Mellan klockan två och tre på eftermiddagen låg polishelikoptern ovanför stan. Då trodde polisen att rånaren förhoppningsvis var kvar i stan och skulle börja röra på sig så smått. Hässleholm var lite av en belägrad stad under lunchen och eftermiddagen. Då var bankkontoren fortfarande stängda. Tack vare olika tidningars hemsidor, bland annat nsk.se, fick polisen snabbt in tips och uppgifter från allmänheten. – Webbarna blir allt viktigare för oss nu, eftersom allmänheten snabbt informeras, säger en polisspanare. På grund av dem får vi kvickt in många fakta.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×