Elin Nordén har initierat ett nätverk för lokala ståuppare i Hässleholmsområdet.

Nätverk vill fånga upp lokala talanger

– Helt säkert finns det många fler som inte vet att nätverket finns, säger Elin Nordén, ständig konferencier på stand up-kvällarna på Statt i Hässleholm. Frontfigur är Birgitta Lowén som under våren tagit steget från rookie till headliner på Tivoli i Helsingborg nyligen. Hon har även provat på att vara konferencier på Häck i februari. På tisdag 28 april är det dags igen när Marika Carlsson och Niclas Christoffer är headliner på Statt. Från nätverket är det Pierre Mathisson från Markaryd, det senaste tillskottet, som får möjlighet att stå upp framför publik och underhålla. – Det brukar alltid vara så, att när en comedy klubb etablerat sig på en ort är det många som vill testa på. I december hade vi en speciell Rookie Night på Statt med enbart rookies från trakten. Nätverket kom igång och är nu en verksam grupp, berättar Elin Nordén som är drivande i Häck, artistbokare och initiativtagare till nätverket. Hon är även verksam i Malmö Comedy Klubb. Så vad sysslar man då med i rookienätverket? – Tanken är att suga upp den nya talangen. Att ge dem ett sammanhang där de kan växa. Att gynna den lokala stand up-talangen helt enkelt. Rent konkret kan det handla om en möjlighet att sitta ner och bolla material med andra komiker, eller samåka till olika rookieklubbar. I Malmö finns till exempel Dockan och La Courone. – Där kommer det fram nya talanger hela tiden, säger Elin Nordén. Redan i kväll (läs igår) uppträder Birgitta Lowén på Dockan i Malmö tillsammans med bl a Agneta Gottberg-Henriksson från Vinslöv. Båda är de med i rookienätverket. – Det är väldigt bra att kunna prata och stötta varandra. Själv hade jag god nytta av Elin Nordén som stöttat mig en hel del. Hon var en slags mentor och har hjälpt mig att komma in. Det är ju så att ståuppare hjälper varandra, vi är inte konkurrenter. Det fungera mycket genom att man blir rekommenderad. Tidigare fick man ligga på och kontakta klubbarna, nu händer det att de kontaktar mig, säger Birgitta Lowén Förutom Birgitta Lowén är i dagsläget Tutti Blixt, Roland Klasson, Agneta Gottberg-Henriksson, Mona Ohlin, Bertil Nilsson och Pierre Mathisson med i rookienätverket. Marika Carlsson som kommer till Häck på tisdag korades 2006 till Sveriges roligaste kvinna. Niclas Christoffer är den andra headlinern. – Han är otroligt rolig, försäkrar Birgitta Lowén.

×