Foto: Emil Malmborg/Bildbyrån

Premiär för nya Pågatågen

Åkrar och hus dansade förbi. Birgit Nilsson hade döpts en kvart innan inne på Centralstationen i Malmö under en uppseendeväckande ceremoni på perrongen vid spår 2. Sopranen och Wagnersångerskan Anne-Karin Mikonaho skötte dopet sedan hon först till allmän förtjusning sjungit ett stycke ur Tannhäuser. – Birgit Nilsson var framstående Wagnertolkare och min idol, sade hon. Varpå hon gjorde flera ivriga försök att krossa champagnebuteljen mot lokets front. Efter smärre justeringar av församlade ingenjör brast flaskan. Gert Igheden HSO-ombud var med bland alla som gick ombord. Han testade tågets vänlighet för funktionshindrade. – Godkänt sade han. Hans folk har varit med från början och ändra på mycket som annars blivit till besvär. – Men alla perronger är fortfarande inte helbra Funktionshindrade ska inte behöva be tågvärden om hjälp att komma på och av. Kerstin Hagdahl och Carina Hagby, som vunnit premiärturen i en tävling på Radio Malmös, njöt av turen. Ett superfräscht tåg som lätt gungande och förnöjt mumlande förflyttade sig i 160 knutar in i det fallande mörkret över Lundaslätten. Birgit Nilsson defilerade genom Lund där Lundabor på perrongerna vinkade. – Birgit är snygg. Låt vara lite trång i parsätena för långbenta, sade gamla pågatågsplanerarna Lennart Serder och Philip Moding. De två som för drygt 25 år sedan övertygade politikerna i Sydvästskåne att regionen behövde egna snabba tåg pilande mellan de skånska städerna. – Vi arbetar med snabba pågatåg till Älmhult, Hässleholm och Kristianstad och bort mot Blekinge, sade Lars-Ingvar Ljungman (M) i Region Skånes nämnd för kollektivtrafik. Birgit Nilsson ska trafikera banan från Helsingborg och österut. Nu i december sätts sex nya tågsätt in. Nästa år kommer 22 till. De ska bli 49 Det är en fördubbling av gamla styrkan pågatåg.

×