Två tjejer som gillar Cadillac och att meka. Marina Backe

American style i Bjärnum

– Jag är jättenöjd, säger Marina Backe, ordförande i Dream Catcher Cruisers, som arrangerar mötet. Det här har växt med åren och det blir bara fler och fler bilar som kommer. Trots att många i dag väljer stranden och svalka.

Själv har hon en svart Cadillac från 1963, cabriolet och en Oldsmobile Delta 88 Royale, cabriolet från 1972. Det är mycket jobb att hålla på med bilarna, det mesta av fritiden går åt.
– Att skruva med bilar är vårt helgnöje, säger Marina.

Många i gänget arbetar i vardagslivet som bilmekaniker och många hjälper varandra med tjänster och gentjänster. Agneta Larsson från Mörrum i Blekinge är också fan av Cadillac. Hon har nyligen köpt en Cadillac från 1969.
– Jag håller på att rusta upp den nu med min pappa, säger hon, min specialitet är spackling.

Så går det till, man köper, bygger på, skruvar och fixar. Sedan säljer man och tjänar lite pengar. Ända tills den dag man har råd att köpa drömbilen.

En fanatiskt intresserad är Michell Boyle. Hon fick sin Buick Special 1953 på 20-årsdagen. Hennes intresse har smittat av sig på pojkvän och även föräldrarna.
– Vi är nästan sjukt fanatiska, säger Michell. Det blir en livsstil som smittar av sig på musik, klädsel, ja, till om med i hemmet med diverse 50-tals prylar.

Mamma Ammi och pappa Victor har en Pontiac Trans Am 1978. Husvagnen är ny, men ommålad så den utgör en stilenligt ekipage med Pontiacen.

Många av de som träffades i Bjärnum i lördags reser runt på liknande träffar i Sverige och Danmark. Den största samlingen är i Västerås.

Tonvikten ligger på amerikanska bilar, men även andra bilar visas upp. I Europé-klassen till exempel hittar man gamla Volvo-bilar och Epa-traktorer. Även en del motorcyklar finns med.

Under lördagen gick det också att delta i tävlingar av många slag. Naturligtvis serverades hamburgare och självklart gick det att både twista och bugga till Tennesse Fred and the Down Town Boyz, som spelade hela dagen.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×