Personalen slog larm om arbetsförhållandena

– Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på. Allting byggde på en strikt hierarki där vi var längst ner och master var högst upp.
Så beskriver en av kvinnorna hur arbetsförhållandena på Yangtorp såg ut. Enligt dem var det i princip ingen som stannade mer än ett fåtal månader på företaget. När de började i januari var de 14 stycken, i dag är ingen av dessa 14 kvar.

–Vi var så hårt styrda. Marcus Bongart ville ha kontroll på allt. Vi fick inte ha egna lösenord till mejl och i slutet fick vi alla sitta i enskilda rum. Jag tror att det var för att vi inte skulle prata med varandra om hur saker gick till, säger en av de som stannade längst på företaget.
De anställda berättar att de inte fick ha någon kontakt med någon ur styrelsen. Men när de uppfattade att arbetsmiljön förvärrades valde de gå samman och kontakta Anni-Frid Reuss.
–En av de tidigare anställda skrev mejl där vi berättade om hur det stod till. Till svar fick vi att hon skulle kolla upp det, säger en av kvinnorna som berättar att flera av de anställda blivit väldigt illa berörda av behandlingen på Yangtorp, som de i vissa fall beskriver som rena mobbningen.
Kvinnorna beskriver även hur pengar slösades bort i företaget. Framförallt handlade det om dyra inköp av möbler, mattor och statyer. Många av sakerna specialbeställdes från hela världen.

– Första gången man ser Yangtorp är det ju fantastiskt. Jag lockades av att vara med och bygga upp en så häftig verksamhet. Vi erbjöds bra löner och när man visste vilka som satt i styrelsen fick man en känsla av att det är var något bra, säger en av kvinnorna.
Marcus Bongart säger sig beklaga att de anställda känt sig illa behandlade på Yangtorp.
–Kanske anställde vi en massa människor innan vi var redo att göra det, innan anläggningen var färdig.
Vem var det som bestämde att personalen skulle anställas just då?
– Allt som är fel har bestämts av mig. Men jag känner inte att jag behöver försvara mig. Jag har handlat med ett helt hjärta och slitit för att göra rätt, säger Marcus Bongart.
Samtliga av de tidigare anställda berättar de att det aldrig varit några problem att få ut sina löner eller att få skäligt betalt. Snarare erbjöds personalen löner som ligger över snittet för restaurang- och hotellbranschen. Problemen har snarare varit det de kallar en ”hemsk arbetsmiljö”.
De före detta anställda som tidningen pratat med vill vara anonyma på grund av att de inte vill att deras namn ska förknippas med Yangtorp.

Dagens fråga

Behövs flygplatsen i Kristianstad?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×