Bakom Yangtorp och Marcus Bongart fanns en hemlig "kändisstyrelse" med bland andra Anni-Frid Reuss och Tomas Ledin. Enligt uppgifter till tidningen skulle dessa personer träda fram inför den stora öppningen som enligt planerna skulle tv-sändas över hela världen. –De skulle locka världskändisar och media från hela världen

Kändisar styrde
Yangtorp i det dolda

Flera tidigare anställda på Yangtorp, som kontaktat tidningen berättar om en värld där Marcus Bongart insisterade på att tilltalas som master och styrde sin anläggning med hård hand.

Redan tidigt fick de anställda reda på vilka som stod bakom företaget.
Men på grund av att dessa personer inte ville synas i offentligheten fick de anställda skriva på ett kontrakt där de lovade att inte berätta för någon om vad som hände på Yangtorp.

Det var på ett så kallat champagnemöte som de anställda fick möta den namnkunniga styrelsen. Alla utom Tomas Ledin, som var på turné, var närvarande, berättar de.
– Vi skulle tilltala Anni-Frid som prinsessan och hennes partner Henry Smith som lord eller sir, säger en av kvinnorna som tidningen träffat.

De anställda berättar att de stränga etikettkraven kom från Marcus Bongart.
–Master krävde att det skulle vara så märkvärdigt, att vi skulle visa den största respekt för dessa människor.

Henry Smith är multimiljonär och arvtagare till den brittiska bokhandelskedjan WH Smith.

Enligt de tidigare anställda som tidningen pratat med var det klart redan från början att Yangtorp skulle drivas som ett femstjärnigt lyxhotell med ambitionen att locka kändisar och människor med mycket pengar.
Ambitionen speglades i att bara det allra bästa skulle köpas in, berättar kvinnorna.

– Vi fick i uppdrag att köpa in bland annat en servis till köket. Då skulle det vara 120 tallrikar som kunde kosta upp till 500 kronor styck. Marcus Bongart hävdade redan första veckan att vi skulle komma med i Michelinguiden.

Formellt sett finns det inga uppgifter på att Anni-Frid Reuss, Henry Smith, Tomas Ledin och hans hustru Marie, som även är dotter till Stikkan Andersson, samt Landskronaadvokaten Fredrik Schlasberg suttit i någon styrelse –allting byggde på att kontakterna sköttes informellt, och att det inte skulle synas var pengarna kom ifrån.

– Under de få månader som jag var på Yangtorp åkte master eller hans kollega till London två gånger för att låna pengar från Anni-Frid Reuss. Bägge gånger fick vi reda på att det handlade om lån på tio miljoner kronor.

En av kvinnorna berättar även att hon sett ett lånebrev ligga bland Marcus Bongarts papper där summan sex miljoner nämnts.

Sista gången Anni-Frid Reuss besökte Yangtorp gick tonerna höga, berättar den före detta personalen. Hon var helt enkelt inte nöjd med hur verksamheten sköttes och hur pengarna spenderades.
Marcus Bongart själv vill inte kommentera relationerna med sina berömda vänner.

–Jag är en kinesisk läkare och jag har som policy att aldrig avslöja vilka som kommer inte på Yangtorp. Jag kan även säga att det aldrig varit min avsikt att göra Yangtorp till ett lyxhotell, säger Marcus Bongart som inte vill kommentera uppgifterna ytterligare.

Vänskapen mellan Marcus Bongart och Anni-Frid Reuss har nu slutat i ett krav på att de 46 miljonerna ska återbetalas.

Tidningen har utan resultat sökt Anni-Frid Reuss för en kommentar.

Dagens fråga

Behövs flygplatsen i Kristianstad?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×