Percy satt och mös i en röd-gul arena

Det var ett öronbedövande jubel som mötte spelarna och nationalsångerna gav ståpäls. Att se danskar och svenskar sida vid sida på läktaren var en fantastisk upplevelse för de 11 587 i Malmö arena.
Danmark vann både läktarkampen och matchen. En svensk b-uppställningen hade ingen riktig chans. Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att satsa på hela den tidigare bänken.

På kanterna Fredrik Petersen och Janne Lennartsson. Spelmotor var nyblivne pappan Fredrik Larsson och målet vaktades av Mattias Andersson. Inledningsvis höll Sverige jämna steg med dansken men efterhand tog Danmarks betydligt bredare trupp ut sin rätt och segern var till slut solklar, även om slutsiffrorna bara blev 27-24 till Danmark.

Det var aldrig någon riktig kamp. Visserligen gällde matchen att vinna gruppen men när båda lagen var klara för semifinal på fredag small det aldrig. En handbollsmatch utan nerv blir aldrig en riktig höjdare.
Jonas Källman spelade nästan bara i försvaret. Dalibor Doder fick en smäll i mitten av matchen och satt sedan resten av speltiden. Redan före match aviserade Oscar Carlén en ljumskskada och han sparades.
På fredag kommer det att bli helt andra andra takter mot VM-favoriten Frankrike.

Oavsett om det blir bronsmatch eller en final på söndag för Sverige har årets VM-turnering varit ett återinträde för svensk handboll i världshandbollen. De nio långa årens ökenvandring sedan EM-guldet 2002 är definitivt över. Någon ny ”Bengan-era” är det självklart inte frågan om men vi kommer att slippa förnedringar som EM 2010 då Sverige blev utslaget i gruppspelet efter tre raka förluster eller mästerskap utan svenskt deltagande som VM 2007 i Tyskland.

Insatsen 2011 har imponerat, framtiden är här och roligast av allt – framtiden är redan dominerande i laget. Oscar Carlén, Johan Sjöstrand, Niclas Ekberg och Kim Ekdahl Du Rietz är bara lite över 20 år och redan etablerade landslagsstjärnor. Alla fyra kommer att bli mognare och bättre de kommande turneringarna. De kommer att bli de ledarfigurer som svensk handboll saknat sedan stjärnorna på 90-talet slutat en efter en. Sverige juniorlandslag och ungdomslandslag tillhör de bästa i världen. Alla dessa spelare blir inte aktuella för A-landslaget. Men det finns ett bra underlag.

×