När Caj-Åke Andersson lanserade sin idé om ett handbolls-VM i Skåne hade inte ens första spadtaget grävts till Malmö arena. Foto: Claes Hall

Caj-Åke fixade
VM till Skåne

– Jag går omkring med ett leende på läpparna hela dagarna och somnar lika nöjd och glad, säger turneringens pappa Caj-Åke Andersson.
– Allt har fungerat precis som planerat. Att sedan turneringens två viktigaste nationer Sverige och Danmark gjort sportslig succé gör det hela ännu bättre.
Idén om ett handbolls-VM i Skåne 2005 tändes när Caj-Åke, dåvarande regionpolitiker, var på en konferens med representanter för Öresundsregionen och man diskuterade möjligheterna att arrangera olympiskt spel eller VM i fotboll.
– En vansinnig idé. I regionen finns inga förutsättningar för så stora projekt men ett handbolls-VM med Malmö som huvudort och de flesta matcherna i Skåne var realistiskt.

Unikt i hela VM-projektet var att en region tog initiativet till världsmästerskapet. Det är första gången det har skett Den normala gången är att idrotten sjösätter en idé och går till politikerna för att begära ekonomiska garantier.

– Jag ville se hela VM:et som ett event med mängder av positiva bieffekter. Inte bara en idrottstävling utan en händelse där kommuner, näringsliv och privata aktörer skulle få nytta av, förklarar Caj-Åke.

– Men det var inte lätt att övertyga mina politiska kollegor. De hade precis kommit igen efter den hårt kritiserade kvaltävlingen till America´s Cup i Malmö. Ett projekt som kostade regionen mycket pengar.

Caj-Åke Andersson fick emellertid snabbt igenom sina idéer och Svenska Handbollförbundet ansökte om att få arrangera mästerskapet. Men det blev ett omdiskuterat projekt. Många inom Handbollssverige var tveksamma och alla drog inte åt samma håll.

Ungern, Spanien och Danmark var huvudkonkurrenterna. Ungern och Spanien har aldrig arrangerat något VM och det var många år sedan danskarna stod som värd. Sverige hade haft VM tre gånger genom åren, 1954, 1967 och 1993.

– Jag var övertygad om att vi var rätt på det från början. Byggstarten av Malmö arena var beslutad och Lund, Helsingborg och Kristianstad låg långt framme med sina arenaplaner. Till och med Ystad var aktuellt, berättar Caj-Åke.
– Vi kunde erbjuda moderna anläggningar som skulle stå sig bra i konkurrensen.

Ett omfattande lobbyarbete inleddes. Först skulle beslutet fattas under VM-turneringen 2007 och sedan under OS i Peking sommaren 2008. Men det var först på hösten samma år som Internationella Handbollsförbundet kom till beslut.
– Vi var tidigt ute i vårt lobbyarbete. Först det sista året innan beslutet vaknade de andra nationerna, berättar Caj-Åke.

– Vi hade med små billiga medel informerat de delegater som skulle bestämma vem som skulle få arrangemanget. Gåvorna var so långt ifrån mutor man kan komma. En kartong hjärtan på ”Alla hjärtans dag” och pennor. Det bästa var en signerad Mamma Mia-dvd av Benny Andersson. Den kostade inte en krona.

Beslutet vem som skulle få arrangera VM 2011 fattades i tyska Herzogenaurach, orten där Adidas och Puma har sitt ursprung Den sista dragningen för delegaterna genomfördes med bland annat Bengt Johansson och Magnus Wislander. Allt gick på räls och Sverige fick över 50 procent av rösterna redan i den första omgången.

– Det var en fantastisk känsla när kuvertet öppnades och ordföranden läste Sweden. Inte ett öga var torrt, berättar Caj-Åke.
Många års slit fick betalning med ett ord – SWEDEN!

Ett VM-bolag bildades och sedan satte det praktiska arbetet i gång. Helsingborg och Ystad försvann som arrangörsstäder. Helsingborgs arena blev inte färdig i tid och i Ystad hade man inte lyckats fatta något beslut om byggande alls.
Men Malmö, Lund och Kristianstad klarade att axla kravet att Skåne skulle vara huvudregion för mästerskapet. 55 av de totalt 98 matcherna har genomförts i Skåne när finalen är spelad på söndag.
– Region Skåne får tillbaka vart enda öre och det kommer att bli ett bra överskott till handbollsförbundet, summerar Caj-Åke Andersson VM-turneringen.

×