Christoffer Wong

”Assange riskerar inte att lämnas ut till USA”

— Det är många politiker som positionerar sig nu. Det är ju snart val, säger Elisabeth Rindskopf Parker, som bland annat varit juridisk rådgivare åt CIA.
På tisdagen var hon inbjuden till ett seminarium på juridiska fakulteten i Lund, där den hyperaktuella frågan om Julian Assanges framtid diskuterades. Tillsammans med Christoffer Wong, expert på den europeiska arresteringsordern, debatterade hon om Assange kan att lämnas ut till USA, där han riskerar åtal för att ha spridit hundratusentals hemliga amerikanska försvarsdokument, bland annat om Irakkriget.
Julian Assange har inget skäl att frukta en utlämning, enligt Rindskopf Parker.

— Då måste både Sverige och Storbritannien vara överens. De brott han misstänks för måste dessutom vara av sådan art att det finns skäl till en utlämning.
Julian Assange har i en två dagar lång domstolsförhandling i London försökt slippa att bli utlämnad till Sverige, där han är häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande.
Av rädsla för att bli utlämnad till USA motsätter han sig utlämningen till Sverige.
Elisabeth Rindskopf Parker menar att det är tveksamt om Assange bröt mot de amerikanska lagarna när han offentliggjorde de dokument han fått av soldaten Bradley Manning.
— Vad Manning gjort är att han laddat ned 700 000 dokument. Det borde inte vara möjligt. Jag tror det handlar om självrannsakning, som går ut över Bradley Manning, säger hon.
Eftersom Manning troligen undertecknat ett kontrakt där han förbundit sig att inte lämna ut försvarshemligheter riskerar han att dömas till ett strängt straff. Julian Assange befinner sig inte i samma sits, enligt Elisabeth Rindskopf Parker.
— Assange har inte skrivit under något kontrakt, säger hon.
Elisabeth Rindskopf Parker säger att det skiljer sig åt beroende på vem man frågar hur mycket skada läckorna åsamkat USA.
— Enligt försvaret har det inte skadat så mycket, men underrättelsetjänsten hävdar att de delar som identifierar enskilda individer kan bli extremt skadliga.
Även Christoffer Wong är tveksam till om Sverige sätter Assange på ett flyg till USA. Däremot är ha övertygad om att Storbritannien lämnar över honom till den svenska domstolsväsendet, så länge Sverige uppfyller kraven på en rättsstat.
— Då är det obligatoriskt. Det är inte förhandlingsbart. Men den brittiska domstolen har inte ställning till om han utfört brotten. Det är upp till den svenska rättvisan, säger han.

Dagens fråga

Såg du VM-finalen i fotboll?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×