Mårten Fornander

Vågad idé håller koll på ditt drickande

– Det finns redan på tre vinsorter på Systembolaget, säger Peter Arndt, marknadschef på Scalae AB, Dalbyföretaget som utvecklat produkten tillsammans med ett plastföretag och det patentägaren Indicatum som kläckte idén till den inbyggda vågen.
Handtaget är ett svar på Systembolagets efterlysning av fungerande nivåindikatorer på lådvinerna. De får inte fördyra boxen, påverka innehållet eller på annat sätt försämra produkten.

I höstas kontaktade innovatören Daniel Knudsen från företaget Indicatum. Han hade en idé om ett handtag som kunde mäta innehållet i vinboxarna. Scalae, som arbetar med att vidareutveckla produkter, tog sig an uppgiften att få idén att fungera.
– Utmaningen har varit att välja plastsort för att få rätt fjädringsegenskaper. Den får inte vara för hård eller för mjuk, säger Peter Arndt.

Det dröjde inte många månader innan en prototyp var framtagen, och snart var produktionen i gång. Nu har den ersatt de vanliga plasthandtagen på tre olika vinsorter, en vitt, en rosé och en röd.
Förhoppningen är att det framöver ska finnas på alla boxar på Systembolaget.
– Det finns säkert fler marknader än den svenska, säger Mårten Fornander, industridesigner på Scalae, som var med och utvecklade handtaget.
Handtaget fungerar som de traditionella plastditona som sitter på merparten av boxarna i dag. Men när man snäpper loss en hake blir det en våg som visar hur mycket som finns kvar i boxen eller om han hellre vill det, hur mycket som konsumerats. Graderingen är indelad så att man kan avläsa ner till motsvarande en kvarts flaska.

Folkhälsoinstitutet har länge efterlyst en nivåmätare på boxarna efter larmrapporter om att de lett till ett ohämmat drickande hos många människor. Folkpartiet har också skrivit en motion och efterfrågat samma funktion.
– Nu kan man se att ”oj, nu är det bara en flaska kvar, och jag köpte boxen i förrgår”. Det ger en indikation på hur mycket man druckit, säger Mårten Fornander.

Dagens fråga

Har du grillat igen efter efter förbudet hävdes?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×