Maria Olsson med 25-åriga fölstoet Caramelle som lämnat många avkommor

Maria har hittat rätt gener

1982 köpte Maria Olsson stofölet Cara-Mia för att så småningom tävla med henne, och det visade sig bli en lyckoträff. Men inte för just tävlandets skull, utan för att Cara-Mia blev starten till den lyckade avelsverksamhet som Maria nu bedriver på Häglinge Nygård.

Cara-Mia blev en helt okej hopphäst, men inte den stjärna som Maria kanske drömde om. I stället kom framgångarna inom aveln.
Hennes första avkomma föddes 1986 och fick namnet Caramelle, och det är Caramelle som är mamma till de två hästar som Maria fått med till unghäst-VM i Zangersheide, Belgien, den 22–25 september.
– Det är fantastiskt roligt. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Maria när vi träffar henne hemma på Häglinge Nygård.

I fjol hade hon med Contendo da Carma i sexårsklassen, och i år är det dennes halvbror Argus da Carma som är med i nämnda klass. Men även ”Conny” är med, fast då givetvis i sjuårsklassen. Och bakom ”Conny” finns det en lite rolig historia.
Vid fjolårets unghäst-VM reds han av Satu Liukkonen, som även kommer att rida Argus i år. Det gick så bra att ”Conny” direkt såldes till köpare på kontinenten som i sin tur lät den finske ryttaren Sebastian Numminen rida honom.
Nu bar det sig inte bättre än så att Sebastian hittade kärleken i Satu Liukkonen och flyttade till Gualöv där ”Conny” nu står uppstallade tillsammans med sin halvbror Argus.
– Bara det i sig är en fantastisk historia, och för mej är det extra roligt att ha dem så nära sig, säger Maria som är noga med att ge beröm till Satu.
– Utan henne så hade inte hästarna kommit så här långt. Hon gör ett fantastiskt jobb med dem.

Hemma på gården har Maria sex fölston som nu går med årets avkommor i hagen. Även om det är svårt att se om något av fölen har det där lilla extra redan nu, så kan Maria se lite vilka som kan bli något i framtiden.
– Capri da Carma är jättefin exteriört. Sen gäller det att hon har alla andra bitar också, men det vet man inte förrän hästen är sju åtta år, säger Maria.
De bitarna ska komma med generna, och det är där mycket av Marias jobb ligger – att hitta rätt gener som passar ihop med varandra.

– Jag har haft turen att ha bra ston och hittat blodslinjer som passar dem. Sen är det klart att man har sina favoriter, men det gäller att hålla sig ajour för det händer saker på den fronten också, säger Maria som faktiskt siktar på ett hat-trick i unghäst-VM.
På gården finns femårige Duke da Carma som enligt Maria har alla förutsättningar att gå i ”Connys” och Argus hovspår.
Och som extra krydda i detta så är Cara-Mia mamma till Duke da Carma.

×