Barn i alla storlekar lever skollivet på landet. I Visseltofta skola finns 25 elever i åldrarna sex till tolv år. Rektor Lars Andreasson och läraren Siv Johansson ser enbart fördelar med den integrerade undervisningen. Och elevantalet har ökat med dryga 50 procent. Foto: Lasse Lindell

Skolan som går mot strömmen

Regnet vräker ner, men lite frisk luft måste man förstås ha. Och sådan finns det gott om i Visseltofta.
Livsrum, naturnära så det förslår. Det är en del av skolans särart.
Rektor Lars Andreasson är upplivad. Han basar över en liten byskola som går mot strömmen. Och han pratar gärna om det som finns just här och inte på många andra ställen.

– Inför det nya läsåret ökade vi vårt elevantal från 16 till 25. Det är dryga 50 procent och resultatet av god marknadsföring.
Lars Andreasson menar att man lyckats få fram de positiva bitarna, de som lockar när barn och föräldrar väljer skola.
– Vi vill vara ett alternativ. Här har vi en enda klass, varken mer eller mindre. Med elever i åldrarna sex till och med tolv år.
Lärarna Siv Nilsson och Anna Wilhelmsson bedriver integrerad undervisning. På de flesta lektioner bänkar sig elever i olika åldrar i samma sal.
Vill man vara helt korrekt handlar det om Bifrost- influerad pedagogik.

– Det förklaras bäst med att man kommer överens om olika teman för undervisningen. Årets tema är ”rymden”, berättar Lars Andreasson.
Han myser när han redogör för hur barnen vid skolstarten fick hitta ett kraschat rymdskepp i skogen.
Sedan dess smyger rymden sig in i alla ämnen.

Men hur är det med sär- arten?
– Så här ligger det till. Nummer ett är den åldersintegrerade undervisningen. En fantastisk social träning. Nummer två är pedagogiken.
Lars Andersson tittar ut genom fönstret.
– Nummer tre är förstås den fina skolmiljön med naturen in på knuten och många möjligheter till undervisning utomhus. Slutligen är vi en certifierad ””Grön flagg-skola”. Den enda i kommunen.
Detta innebär att man arbetar aktivt med hållbar utveckling. Årets tema här är ”Livsstil och hälsa”.

Skapandet av en livskraftig skola är en del i det EU-stödda leaderprojekt som pågår i byn. Bakom projektet står Visseltofta föräldraförening.
– Detta ska gagna hela samhället. Men skolan är en god grund för att utveckla Visseltofta, att locka hit barnfamiljer, säger Lars Andreasson.
Att resultatet skulle bli så bra så pass snabbt överraskar honom dock en smula.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tycker du att kräftor är gott?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×