Annons

Visseltofta invaderar biblioteket i Osby

Osby Nu återstår ett år av det treåriga Leaderprojektet som har som syfte att sätta Visseltofta på den kreativa och framåtsträvande kartan.
Osby • Publicerad 7 februari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Marie Wetterqvist och kulturutvecklare Malin Nilsson ser fram emot att en stor del av Visseltofta kommer på besök på Osby bibliotek. Foto: Helén Fingalsson
Marie Wetterqvist och kulturutvecklare Malin Nilsson ser fram emot att en stor del av Visseltofta kommer på besök på Osby bibliotek. Foto: Helén Fingalsson

Nu återstår ett år av det treåriga Leaderprojektet som har som syfte att sätta Visseltofta på den kreativa och framåtsträvande kartan. Inte minst kampen för att få behålla, stärka och utveckla byns skola ingår i projektet. Elevantalet har redan ökat och målet är att flera ska upptäcka fördelarna med en mindre skola som byn säljer in som både grön och med en elevaktiv pedagogik.

Första steget togs 2009 när föräldraföreningen tillsammans med hembygdsföreningen och Wisseltofta IF ansökte och fick Leaderpengar för att jobba för en levande by och skola. Skolan har fått vara kvar och ett av resultaten har blivit att en del elever nu bussas från Osby ut till en av landets minsta skolor. Flera arrangemang och händelser är planerade under detta sista projektår. Tanken är dock att engagemanget och idéerna ska finnas kvar efter det att man satt punkt för projektet. Den aktivitet som står på tur äger rum nu på lördag den 11 februari. Då drar en stor del av byn in på Osby bibliotek.

Annons

Klockan 13.30 öppnar biblioteket för "mingel" med smakprov från Gräsljunga gård. Samtidigt kan man ta del av en fotoutställning från Visseltofta signerad Martin Nygaard. Utställningen som innehåller bilder från både byn och området runt omkring kommer att pågå till den 3 mars.En halvtimme senare framför Kristina Nygaard tillsammans med Ida-Lisa Andersson musik av Wilhelm Stenhammar och Bo Linde. Kristina som är en välkänd sopran är bosatt i Visseltofta sedan många år tillbaka.Därefter tar den inte helt obekante Mattias Persson vid. I fjor blev han kulturpristagare i kommunen och han kommer att berätta om historiska händelser i Göingetrakten och även knyta an till sin bok "Längs en åder af lif".

Marie Wetterqvist som är ny projektledare sedan i somras avslöjar att man även planerar öppet hus i både skolan och förskolan under våren. Skolbarnen kommer även att jobba med en filmfestival och på självaste nationaldagen är det dags för Wild kids day.–Då är även andra barn i kommunen välkomna att delta, berättar Marie Wetterqvist. Det blir en heldag med Lejon, Örnar och Björnar.Hon tror inte att entusiasmen och inspirationen dör för att projektet avslutas 2013. –Nej, det kommer säkert att fortsätta. Det finns ett stort engagemang och en bredd av kunskap i Visseltofta.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons