Till vänster: Hasse Alfredson i sin skrivarstuga i Vitabergsparken. Till höger från Den enfaldige mördaren. Foto: Scanpix
Till vänster: Hasse Alfredson i sin skrivarstuga i Vitabergsparken. Till höger från Den enfaldige mördaren. Foto: Scanpix
Till vänster: Hasse Alfredson i sin skrivarstuga i Vitabergsparken. Till höger från Den enfaldige mördaren. Foto: Scanpix

”Jag tyckte det blev rätt bra”

Film Filmen "Den enfaldige mördaren" är baserad på ett av sex avsnitt om fabrikör John Höglund i Hans Alfredsons bok En ond man.
– Den bygger delvis på verkliga händelser, berättar han.

Boken släpptes 1980 och filmen spelades in två år senare. Rollen som den harmynte Sven, ”Idioten” kallad, gjordes av Stellan Skarsgård och själv tog Hans Alfredson sig an rollen som den onde fabrikören.
Så här 30 år senare är Hans Alfredson fortfarande nöjd med resultatet.
– Jag tyckte det blev rätt så bra, säger han blygsamt.

Han erkänner dock att han själv inte sett filmen på länge.
– Jag brukar sällan se mina gamla filmer. Däremot har det kommit ut en box där Svenska Ords alla filmer finns, så den går att få tag i för den som är intresserad.

Blev filmen som du hade tänkt dig?
– Ganska så likt, säger han.

Inspelningen kom att bli något av ett familjeprojekt. Hans Alfredsons då 17-årige son Tomas spelar rollen som Axel. Storebror Daniel, då 23, var rekvisitör.
– Och jag tror det var min fru Gunilla som sydde änglavingarna, säger Hans Alfredson och skrattar.

Både Tomas och Daniel Alfredson har kommit att bli framgångsrika regissörer. Tomas gjorde nyligen internationell succé med sin första utländska film ”Tinker, taylor, soldier, spy”. Daniel Alfredson, som har filmer som Tic Tac, Varg och nu senast Stieg Larsson-filmatiseringarna Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes, på sin meritlista, tror att erfarenheten kom att påverka honom i hans val av yrke.
– På sätt och vis gjorde den nog det i och med att det var en väldigt trevlig inspelning. Men då visste jag egentligen inte vad jag skulle bli. Jag hade jobbat på några filmer innan och hade tänkt att jag skulle plugga, men jag visste inte riktigt vad. Det här var mer i väntan på något annat, säger han.

Förstod du redan då att det här skulle bli en bra film?
– Jag var inte så jätteerfaren, men jag tyckte historien var spännande. Jag tycker fortfarande att det är en väldigt bra film, även om det var ett tag sedan nu som jag såg den från början till slut, säger han.

Som vid så många andra svenska filminspelningar var det Jörgen Persson som stod för fotografiet.
– Hasse sade att ”ska vi göra en skånsk film ska vi ha en skånsk fotograf”, berättar Helsingborgsfödde Jörgen Persson.

Efter att ha arbetat tillsammans med Bo Widerberg, känd för sina kaosartade inspelningar, var samarbetet med Hans Alfredson betydligt mer välorganiserat.
– Likheten mellan dem är att Hasse också litade på fotografen, men han var mycket mer förberedd och det fanns folk så det räckte. Vi hade fruktansvärt roligt och Hasse var i högform, berättar han om inspelningen.

Den enfaldige mördaren har flera specialeffekter som med dagens teknik hade varit enkla att göra. Men för 30 år sedan var de en stor utmaning, minns Jörgen Persson.
– Alla trick är gjorda i kameran och det var Hasse som hittade på dem. Jag var väldigt skeptiskt och sa ”så kan man aldrig göra”, som när Idioten ligger i soffan och ser familjen eller när han ligger i kätten och går rakt ut i naturen. Men Hasse hade en filmkamera i familjen och hade testat hemma, berättar Jörgen Persson.

Att han skulle ha varit så tekniskt progressiv minns inte Hans Alfredson, men konstaterar att om Jörgen säger det så var det säkert så.
Filmen blev hyllad när den kom och vann åtskilliga priser, bland annat tre Guldbaggar, för bästa film, bästa regi och bästa skådespelare (Stellan Skarsgård), en Bodil för bästa europeiska film och Stellan Skarsgård fick en Silverbjörn från filmfestivalen i Berlin för sitt skådespeleri.

Snart 81 år gammal är det ett tag sedan Hans Alfredson gjorde film.
– Jag har lagt av med att filma och sådant. Det är för ansträngande, säger han.

Du njuter ditt otium?
– Det är nog mest otium, säger han torrt.
– Nu ska jag gå och handla. Keep swinging och hälsa läsarna, avslutar Hans Alfredson, mannen bakom Skånes bästa film.

×