Hällabröd och popcorn

Den gröna skolan
håller öppet hus

Mörka moln, fyllda med snö och hagel driver ilsket in över Visseltofta. Barnen ser förskräckta hur molnen släpper ut de vita hagelkornen över skolgården där de precis gjort upp en eld.
Det är som om april månad måste påminna om att vintern inte helt och hållet har lämnat Skåne.
Fast det här är en Naturförskola och då räds man varken regn, snö eller hårda vindar.

Över den öppna elden poppas det popcorn och bakas hällabröd. Det är bäst att testa resultatet innan det är skarpt läge, vilket det är på lördag mellan klockan 10-13.
Då finns möjligheten att bekanta sig med hela förskole- och skolverksamheten i Visseltofta.
Förskolan är en Naturförskola med mycket utevistelser och skolan arbetar med den så kallade Bifrostpedagogiken som innebär en kombination av förnuft, känslor, kunskap och fantasi.
Visseltoftaskolan har även grön flagg vilket är en utmärkelse för förskolor och skolor som vill arbeta med hållbar utveckling.
–Ja, skolan är starkt miljömedveten, förklarar Marie Wetterqvist som är projektledare för det leaderprojekt där föräldraföreningen tillsammans med hembygdsföreningen, Byalaget och Wisseltofta IF jobbat med att utveckla både skolan och byn. Här utanför har vi ju till och med ett grönt klassrum.

Under dagen kan besökarna även rida på islandshästar eller prova på yoga tillsammans med fritidsverksamheten. Skolledningen, idrottsföreningen, Byalaget och Hembygdsföreningen kommer också att närvara.

Föräldrar till barnen på skolan kommer också att finnas på plats för att berätta om sina erfarenheter samtidigt som de bjuder på Visseltoftatårta.
Visseltoftaskolan är en av Sveriges minsta skolor och har tidigare varit nedläggningshotad.
I dag marknadsför sig förskola och skola som ett alternativ genom just sin litenhet, närheten till naturen och sin egen pedagogik.
Marie Wetterqvist känner sig inte direkt orolig för skolans framtid i nuläget.
–Det känns som om det finns en vilja att bevara skolan och i och med det skapa en bredd inom kommunen.

När leaderprojektet tar slut vid årsskiftet hoppas hon att arbetet med skolan och byn ska kunna fortsätta.
Då har man hunnit staka ut en riktning samtidigt som man fått igång sociala medier som kan bidra till att Visseltofta både syns och hörs.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tycker du att kräftor är gott?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×