Malmö kan få nästa
års schlagerfinal

– Det är klart vi skulle vara hedrade att få det till Malmö. Det finns ingen stad eller arena som inte säger att de vill vara med, säger Karin Mårtensson på telefon från Köln där hon följt arrangemanget av Final Four, Champions League-slutspelet i handboll.

I samma ögonblick som det stod klart att Loreen vunnit årets schlager-EM började diskussionerna om var nästa års final ska arrangeras. Redan nu står det klart att Globen i Stockholm går bort. Där avgörs ishockey-VM samtidigt.
SVT:s vd Eva Hamilton säger i en intervju med TT att det inte heller är självklart att det är den nya nationalarenan, Friends Arena i Solna där finalen i Melodifestivalen ska gå, som får evenemanget. Den blir AIK:s nya hemmaarena.
Om det blir Friends Arena kan AIK inte spela sina hemmamatcher mellan den 3 och 19 maj. Finalen går den 18 maj, med semifinaler några dagar tidigare. Tiden dessförinnan behövs för scenbygget.
SVT-chefen säger att det står mellan Sveriges tre storstäder att få arrangemanget.
– Vi ska ha ett möte om detta i morgon och fattar beslut då. Alla tre städer klarar av att härbärgera ett sådant här evenemang, säger Eva Hamilton till TT.

På måndag har SVT ett första möte i frågan. Då ska Karin Mårtensson också börja dra upp riktlinjerna för hur hon ska få arrangemanget till Malmö Arena.
– De kommer väl ut med ett underlag som vi får bjuda på. Jag kan tänka mig att de olika städerna får göra en presentation.
Karin Mårtensson tvekar inte över att Malmö Arena skulle klara av ett arrangemang av den här storleken.
– Det skulle vara det största vi gjort i musikväg. Men vi har haft handbolls-VM.
En tävling av den här digniteten ställer höga krav, inte minst på boendet för alla inblandade. Inte heller där är Karin Mårtensson orolig.
– Vi har fått indikationer på behovet av hotellrum, och vi klarar det.
Hur stor publik kan ni ta vid ett sådant här arrangemang?
– Det vågar jag inte säga. Det beror på hur scenproduktionen ser ut.

Som Karin Mårtensson ser det är det bara tre arenor, förutom Globen, i Sverige som klarar av att ta emot schlager-EM. Nämnda Friends Arena, Scandinavium i Göteborg och då Malmö Arena.
– Tidigare gick det att ha mindre arenor, men nu är det modernare tider, säger Karin Mårtensson, som är optimistisk inför utsikterna att schlager-EM hamnar i Malmö.
– Det känns inte som en självklarhet att det ska vara fokus på Stockholmsområdet.

×