När Yvonne Larsson hittar ett motiv hon tycker om vill hon gärna tränga djupt in i det

Yvonne Larsson håller
fast vid sina motiv

Stora målningar, de flesta av dem ingår i de två sviterna Skogens famn och Duvlek, fyller väggarna i konsthallen. För Yvonne Larsson blir utställningen något av en återkomst för det var på Kristianstad konstskola hon inledde sin konstnärsbana, 1979-81, och hon har också bott i stan.
Skogens famn är en svit på 13 målningar, alla föreställer en granskog.
– Det är två år sedan jag upptäckte det motivet och sedan har jag målat vidare på det. Håller man på med något vill man undersöka det lite till, upptäcka nya möjligheter, förklarar hon.

Om Skogens famn är mörk i sin färgskala är den andra serien, Duvlek, precis raka motsatsen. Bilderna är närmast att jämföra med överexponerade svartvita foton.
– Jag har sällan med människor i bild men här blev det så i alla fall. Bilderna är ur familjealbum från där jag växte upp, men det handlar inte så mycket om ytan utan om det tillstånd som var då. Jag tror många känner igen sig – det blir på samma gång kollektivt. Det är spännande tycker jag, att man kan dela på den där minnesbanken, som små glipor i minnet, förklarar hon.
Bilderna har hon avidentifierat genom att måla dem som vore de rastrerade tidningsbilder, prick för prick.
Resultatet blir på samma gång både allmängiltigt och suggestivt, nästan skrämmande.
– För mig är det inte bara en kul bild från barndomen utan mer som – vad händer sedan?

Just motiven har Yvonne Larsson ett särskilt förhållande till. Det är nämligen ytterst få som väcker hennes intresse och lust.
– Efter granskogen har jag bara sett en grej till jag vill göra något av. Konstnärskap kan se helt olika ut, för andra är kanske motivet det minsta problemet, säger hon.

Dina målningar är stora. Varför?
– Det är en stor lokal. Men det är också en del av att nå fram till ett uttryck. För mig handlar det inte om att avbilda granskogen utan om att återge den. Sedan tycker jag om att arbeta i ett stort format också, förklarar hon.
Thomas Kjellgren, konsthallschef, beskriver Yvonne Larssons konstnärskap som väldigt konsekvent.
– Hon rör sig mellan minnen och nutid, gestaltar det vardagliga och det privata, men går in i någonting som är väldigt förtätat, nästan existentiellt, säger han.
Vernissagen är i dag, lördag, kl 14 och då medverkar, förutom konstnärinnan själv, poeten Marie Lundquist.
Utställningen pågår till och med den 6 januari.

×