Joe the Plumber gav Rasmus Lenefors idén till en bok. I dag släpps hans politiska thriller Amatören

Släpper politisk thriller

Under det amerikanska presidentvalet 2008 fångades Joseph Wurzelbacher på kamera när han ifrågasatte Barack Obamas skattepolitik. ”Joe the Plumber” blev snabbt en metafor för den amerikanska medelklassen och det var också den händelsen som förlöste Rasmus Lenefors dröm om att skriva en roman.
– I dagens samhälle, med bloggar, Youtube och liknande kan du komma från ingenstans och på väldigt kort tid bli en politisk figur, säger han.

Det är precis vad som händer i Amatören. Prologen är en presskonferens där ett icke namngivet parti presenterar sin lista på kandidater till Europaparlamentsvalet. På fjärde, och därmed valbar, plats återfinns romanens huvudkaraktär Robin Kvist, en partipolitisk nykomling som skapat sig ett namn genom att klippet där hans tuffa frågor till den republikanske presidentkandidaten John McCain blivit en Youtube-succé och gett honom epitetet ”Green Robin”.
Samma dag som Robin Kvist ska göra sin offentliga debut på den politiska riksscenen, genom en tv-sänd debatt, händer dock något som kullkastar allt. En händelse från hans förflutna gör sig påmind.
– Boken i grunden är en klassisk deckare/thriller. Man kan alltså läsa den utan att vara politiskt intresserad. Däremot är kanske vissa miljöer och inblickar bakom kulisserna en extra krydda för den som faktiskt är politiskt intresserad, säger Rasmus Lenefors.

Hans eget politiska intresse väckte på allvar när han lämnade Hässleholm för att läsa statsvetenskap i Lund. Sedan dess har han arbetat med politik både i Sverige och i USA. Han har varit politisk sekreterare för Jytte Guteland, medan hon var förbundsordförande i SSU, och för närvarande är han politisk sekreterare för de socialdemokratiska kommunalråden i Uppsala stadshus.
Redan 2006 praktiserade han hos Hillary Clinton under hennes återvalskampanj till senaten och det var när han deltog i sin första presidentvalskampanj 2008, när Joe the Plumber fick sitt stora mediala genomslag, som de bitar han behövde för att komma igång föll på plats.
– Men jag har haft tankar på att skriva en bok sedan långt innan dess. Jag har alltid gillat att skriva, det är därför jag arbetar med det jag gör, säger han.

Amatören utspelar sig både i USA och Sverige men en stor del av handligen är förlagd till Hässleholm.
– Etablerade författare, som Mankell och Guillou, har möjlighet att åka vart som helst i världen och göra research, men som debutant har det varit naturligt att hämta inspiration från saker jag själv upplevt, både i politiken och i övrigt. Jag har varit tillbaka i Hässleholm och besökt vissa ställen jag skildrar i boken, för att få till alla detaljer, säger Rasmus Lenefors.
För att få inspiration till sitt skrivande läste han om allt hans favoritförfattare Harlan Coben skrivit.
– Jag läste dem med ett block bredvid mig där jag gjorde en massa anteckningar. Han har varit en stor inspirationskälla i hur man bygger upp en thriller, beskriver karaktärer och får läsarna med sig.

Den största utmaningen med boken, förutom att hitta tid att skriva, har varit att få ihop de olika parallella historierna, konstaterar författaren.
– Det som gör att det blivit en färdig bok är att jag vände mig till min fru, min familj och några vänner som jag vet är duktiga på att ge konstruktiv kritik. När manuset väl var klart kände jag att det åtminstone hade potential så det var inte så läskigt utan snarare kul att få feedback.
På senvåren skickade han sitt manus till flera förlag, fick napp från två och valde Norlén & Slottner för att de kändes rätt.
Boken släpps i dag och även om Rasmus Lenefors redan tycker sig ha nått sitt mål, att få boken färdig och utgiven, ser han fram emot vilket mottagande den får. Han har också börjat fundera på en eventuell uppföljare. Men att överge sitt jobb för att bli författare, eller politiker för den delen, på heltid är inget han drömmer om.
– Jag är nog på den plats där mina kvaliteter och intressen, och min förmåga att bidra till den politik jag tror på, kommer bäst till sin rätt.

×