Foto: Arkiv

Nytt vargangrepp

– Angreppssättet indikerar att det var varg. Fåret har inte jagats, utan dödats med två effektiva bett. Det fanns också tassavtryck som väl stämmer överens med varg.

Ungefär sju-åtta kilo av fåret hade ätits upp. I hagen, som ligger ute på slätten vid Ättarp, fanns ytterligare tre får och en get.
– Men hagen var stor, och de andra djuren hade ställt sig så långt bort att de inte triggade igång vargens jaktinstinkt.

Bertil Nilsson påpekar att de inte identifierat om det är ”Söderslättsvargen” som nu slagit till vid Genarp.
Samtidigt visar det sig att det finns iakttagelser som styrker att en varg tidigare rört sig i de närliggande skogarna i Häckeberga.

I samband med vargangreppet på fåren vid Näsbyholm i oktober hittade en jägare ett halv uppätet rådjur i Häckeberga som väckte misstankar. Han anmälde inte fyndet förrän efter vargattacken i Näsbyholm.

Från Söderslättsvargen har ett spillningsprov säkrats, men det dröjer innan analysen är klar, konstaterar Bertil Nilsson.
– Det kan dröja månader eftersom man prioriterat skyddsjaktansökningar och revirvargar.

I det här fallet är det en vandringsvarg. Oftast är det unga hanar som ger sig ut på långvandring.
– Det är viktigt att vi får veta könet på denna varg. Skulle det vara en tik kan den leta revirområde.

Han betonar också att vargar rör sig över mycket stora sträckor. Ett vargangrepp i Genarp betyder därför att djurägare i hela Skåne måste var vaksamma.
– Det är viktigt att man ser över sina stängsel och att de täcker ända ned till marken.

Men alla behöver inte ha el.
– Om en varg fått sig en ”smäll” nånstans så skyr den gärna stängsel.
Samtidigt påminner han om att det är ett nytt år och därmed nya anslag till skyddsstängsel.

Ingen vet hur vargen i Genarp kommer att röra sig, men Bertil Nilsson pekar på att en varg gärna återvänder där den slagit ett djur, därför är det viktigt att plocka undan alla rester.

Nyligen tågdödades en varg i Mellanskåne. Men hur många vargar som faktiskt rör sig i Skåne nu vågar han inte sia om.
-Det är svårt att veta. I Halland har man nu mer än en varg, och det finns varg i Småland. Och de rör sig över stora ytor.

×