Familjen Kronberg trivs med att ha sin barnomsorg i Norra Strö. Här inspekterar föräldrarna David och Ida den blivande förskolans husgrunden tillsammans med barnen Malte

I Norra Strö fixar
man barnomsorgen

I går var den officiella byggstarten, med saft och bullar till barnen. Men det sys redan var skolan ska byggas, schaktningsarbetet visar hyr stort huset ska bli och plaströr sticker upp ur marken.
Norra Strö är en aktiv by med Norra Strös skolhusförening som spindel i nätet. Det var den som satte igång barnomsorg redan i slutet av 1990-talet då man öppnade ett fritidshem i den gamla folkskolan.

I fjor höst utökades verksamheten med förskola men nu ser man fram mot att ha en egen lokal för de minsta barnen i byn,
Ida Kronberg har fyra barn och tycker att byns egen barnomsorg är suverän.
– Det känns verkligen alternativ, barnen har stora ytor, skogen ligger nära. Och personalen ser hela tiden vad barnen vill göra.

Ägarformen är kooperativ och det brukar innebära att föräldrarna måste göra vissa ideella insatser men här ställs inga stora krav.
– Vi ska klippa gräset men vi är så många på listan så det är inte säkert att vi behöver göra det i år, säger Ida Kronberg

Många som samlats på den kommande byggarbetsplatsen var med i Skolhusföreningen och skapade fritidshemmet men har inte längre några barn på dagis och fritids. Men engagemanget är fortfarande stort liksom glädjen i att byn lever vidare och det hela tiden flyttar in unga familjer med barn.
Conny Wiktor tillhör dem. Nu är han ordförande i Norra Strö Utveckling, en ekonomisk förening som står som byggherre för skolan.
– Att vi själva bygger innebär lägre kostnader plus att vi kan ta tillvara kompetensen hos människorna i byn Vi skapar arbetstillfällen, säger han.

I dag är det 30 barn som går på fritidshemmet och 14 är i förskolegruppen. När huset är klart kommer det att finnas cirka 35 i förskolan. Och det kommer inte att bli några problem att fylla platserna.
– Redan nu har vi en kö, och det utan att vi annonserat. Jag tror att det kommer att vara fler sökande än antalet platser, säger Rebecka Tillman, förskolechef som varit med sedan fritidshemmet öppnad.
Vad är det då som göra att så många föräldrar, inte bara från Norra Strö utan från omkringliggande byar, väljer barnomsorgen här?
– Vi är bra helt enkelt, säger Rebecka Tillberg och skrattar. Vi har en pedagogisk idé och en bra miljö. Vi är flexibla, säger hon.
Skolbyggetär budgeterat till cirka sex miljoner kronor. Byggnaden är ritad av Anders Nylander, arkitekt som också bor i Norra Strö.


Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×