Under namnet "En jävla Mutant" skapar Vinslövskillarna Filip Svensson och Johan Cederholm kortfilmer

Vännerna som leker fram sina kortfilmer

Vilken film i ordningen Hej då JP är kan 25-årige Johan Cederholm inte svara på, ända sedan han som 12-åring fick göra en liten filmövning i skolan har filmande varit hans stora passion.
– Jag hade för mig att jag sett en videokamera hemma, hittade den och till min stora förvåning visade det sig att den funkade, berättar han.
– Tills vi hade sönder den, förstås, men då var vi redan fast, fortsätter han.

Vi är han och den tre år yngre kompisen Filip Svensson, som bodde ett hus bort. De båda började genast skapa filmer, ofta egna versioner av sådant de sett på tv och gillat.
– Till slut var det knappt lönt att leka om vi inte filmade det. Det lustiga var att vi nästan aldrig tittade på det vi filmat, minns han och skrattar.
– Sedan dess har vi bara fortsatt och gjort minst en ny film om året. Vi gör våra filmer under namnet ”En jävla mutant”, som är en replik ur en av våra tidigare filmer.

Hej då JP, som fått produktionsstöd från både Filmpottan, Filmprojektet Skåne Nordost, och Reaktor Sydost, är inspelad i och omkring Vinslöv under tre dagar i augusti.

I centrum står dammsugarförsäljaren JP som bär på en mörk hemlighet. JP spelas av Filip Svensson, som är den av de två som har störst skådespelarintresse, medan Johan filmar och gör rollen som Thorsten, en man som visar sig veta en hel del om JP:s förflutna.
– Det är en mystisk och tragisk film som ändå har glimtar av komik. Huvudpersonerna i våra filmer har ofta någon form av problem, förklarar Johan Cederholm.
Filmen har premiär på söndag bloggen tjock.se och killarna planerar att anmäla den till så många filmfestivaler de bara kan.

Vem gör ni era filmer för?
– Hittills har vi bara gjort dem för oss själva, men det känns nu som att det finns ett större intresse och vi har börjat inse att det är fler än vi som tycker att det vi gör är ganska bra, säger Johan Cederholm.

Filmintresset har även varit vägledande i hans yrkesval; efter att ha pluggat medieteknik på högskolan i Karlshamn startade Johan Cederholm 2010 ett filmproduktionsbolag som gör beställningsjobb som musikvideos och reklamfilmer.
Men målsättningen är att bli långfilmsregissör och kunna fortsätta göra allting, från att skriva manus till att filma, själv. En gång har han sökt in till Stockholms Dramatiska högskolas filmutbildning (tidigare DI). Han kom inte in, men planerar att göra ett nytt försök.

En förebild har han i Gabriela Pichler, vars debutfilm ”Äta sova dö” är Sveriges Oscarsbidrag 2013.
– Hon har gjort det jag vill göra, slog igenom med en kortfilm, fick pengar till en långfilm som hon skrev och regisserade själv. Det ger hopp om att det faktiskt är möjligt, säger Johan Cederholm, som tillsammans med Filip Svensson nu är i startgroparna för att planera nästa film.
– Jag tror att så länge man fortsätter göra bra grejer kommer någon till slut att se det och det känns som att vi gör något rätt – filmerna ses av fler och fler och får mer uppmärksamhet. Och slår jag igenom någon gång tar jag naturligtvis Filip med mig.

×