Annons

Valp räddades ur brunn

Österlen När Skånskan besöker familjen Dahlgren på måndagen är den ulliga bichon frisé-valpen pigg och nyfiken.
Österlen • Publicerad 25 december 2013 • Uppdaterad 14 december 2021
Brunnen
Brunnen

När Skånskan besöker familjen Dahlgren på måndagen är den ulliga bichon frisé-valpen pigg och nyfiken.Men det kunde ha slutat illa när Anneli Dahlgren var ute med nio veckor gamla Trassel i familjens trädgård vid 15-tiden i söndags. – Jag tränade henne i att kissa ute och hon sprang runt i trädgården. Helt plötsligt låter det ”plupp, plupp”, berättar Anneli Dahlgren. När hon vände sig om fick hon se att någon hade glömt att lägga på locket över en dagvattenbrunn intill huset. Hon tittade ned och kunde då se valpen på bottnen, två meter ned.

– Jag blev helt förtvivlad och skrek på hjälp. Kent ringde 112. Vi visste inte heller hur mycket vatten som hade runnit ned i brunnen, det var hemskt.I väntan på brandkåren sträckte familjen ned en håv till Trassel. Flera grannar kom också och försökte hjälpa till, berättar Anneli Dahlgren. – Grannarna var fantastiska. Vi lockade med godis och försökte på alla sätt att få Trassel att gå in i håven, men det lyckades inte. Efter en stund kom beskedet att brandkåren var på väg. Då lade sig Anneli Dahlgren i stället vid brunnskanten och pratade lugnande med valpen. När räddningspersonalen anlände tog de först bort lösa stenar från brunnens kanter för att de inte skulle rasa ned på valpen.

Annons

Sedan sträckte de ned håven och då gick det snabbt att få upp Trassel, berättar Göran Glifberg, yttre befäl på räddningstjänsten. – Allt gick bra, lyckligtvis hade det inte regnat särskilt mycket så det var inte så mycket vatten i brunnen, säger han. Väl uppe fick den kalla och dyblöta valpen snabbt komma in till en varm dusch och torkning med hårfön. Sedan vilade hon under en filt i soffan tillsammans med Anneli Dahlgren. – Vi var rädda för att hon skulle få lunginflammation och tog tempen på henne. Men hon var helt pigg igen redan samma kväll.

Efter händelsen har familjen lagt stenar på brunnslocket. Och de är lite extra tacksamma över att få fira jul med sin nya valp, som de hämtade hos uppfödaren för bara drygt en vecka sedan.– Tänk om jag inte hade sett att hon hade trillat ned i brunnen och vi hade letat och inte hittat henne. Men som tur var slutade det ju lyckligt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons