Amerikanska danskompaniet The Equus Projects sågs i ett unikt samarbete med Klinten Kultur i Hässleholm i somras. Foto: Sophie Lossing/Arkiv
b
c

Hästdansfilm till New York

Export Hästdans på Hovdala blev ett mycket uppskattat scenkonstprojekt i somras. Nu har dokumentärfilmen om projektet antagits till den prestigefyllda filmfestivalen Dance on Camera, i New York.
Ulrika Mickels Nord från Klinten Kultur åker snart till New York med sina barn som också har varit engagerade som kostym- och ljudassistenter under projektet. Den första februari visas entimmesdokumentären producerad av den amerikanska filmaren David Fishel, som även innehåller filmmaterial från skånska Björn Petersson, vid festivalen på Lincoln Center.

Under några få veckors tid i somras tog en unik kreativ process form på Ulrikas initiativ, tillsammans med koreografen JoAnna Mendl Shaw. Fem unga vuxna med autismdiagnos sammanfördes med det professionella danskompaniet The Equus Projects från New York i ett scenkonstprojekt. Tillsammans med fyra hästar skapade de någon som berörde de flesta som kom och tittade.
– Jag vill göra saker som håller hög konstnärlig kvalitet och som berör. Inte något där folk bara tycker att ”oj vad duktiga de är”. Publiken ska glömma bort att vissa har vissa svårigheter och andra inte, säger Ulrika Mickels Nord.
– Vid varje förställning var det några i publiken som grät, och det var inte någons farmor, säger hon.

Nästa år planeras en föreställning med med mer tyngd och tempo. Från 2013 års stämningsfulla projekt blir det nu mer kraftfullt, med trummor, eld och ännu en gång hästar som del av föreställningen.
Men först New York.
– Det är ju otroligt spännande, säger Ulrika.

×