Sju timmar hade deltagarna på sig att göra sju objekt i olika tekniker och material.

Må bäste svetsare vinna

OSBY Under fredagen och lördagen samlades knappa 30-talet unga svetsare från hela landet på Ekbackeskolan i Osby för att göra upp om platser till svenska mästerskapen i svetsning.

Det är lunchtid på lördagen och i ett avskiljt rum sitter Per Brännström och Jörgen Persson och detaljstuderar diverse ihopsvetsade föremål märkta med nummer. De är domare i denna uttagningstävling till yrkes-SM i Umeå i maj och håller sig noga borta från svetsbåsen en bit bort, där de tävlande jobbar. För om de råkar glänta på draperierna och ser vilket nummer som hör ihop med vilken person bryts nämligen reglerna.

Jörgen Persson, som till vardags är svetsutbildare på Ekbackeskolan i Osby, säger att nivån på tävlingen successivt höjts under de år han har varit domare. Men fortfarande är det stor skillnad på de bästa och de lite sämre svetsarna, som alla är ungdomar som kommer från olika utbildningar på området.
– Vi ser tidigt vilka som kan och inte kan svetsa, säger han och tittar ner på en klumpigt utförd svetsfog på ett av tävlingsobjekten.


Sju tävlingsobjekt ska de tävlande producera under sju timmar. Efter att domarna på plats gjort mätningar och bedömningar skickas en del objekt på röntgen. Först därefter står det klar vilka som går vidare till yrkes-SM i Umeå. Resultatet väntas komma nu i veckan.
Att tävla i olika typer av yrkesskicklighet är något som sker lite i skymundan i Sverige. Men faktum är att de internationella tävlingarna är några av världens största evenemang, alla kategorier. Många av de som vinner de olika klasserna i yrkes-SM, där allt från svetsare till trädgårdsanläggare, möbelsnickare och florister deltar, får en plats i yrkeslandslaget och därmed en biljett till Euroskills och Worldskills – EM och VM i yrkesskicklighet.
När det gäller grenen svets så har Sverige dock en liten bit kvar till den yppersta eliten, som finns i Japan, Kina och Sydkorea.
– Det är där pengarna och statusen för yrket finns.

Senaste nytt omOsby
×