Annons

Kommunen: ”Lägg ner”

HÄSSLEHOLM Kristoffer Dudzik uppmanas lägga ner sina byggplaner.
Hässleholm • Publicerad 27 februari 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Kristoffer Dudzik bor sedan 30 år tillbaka själv på en av de två fastigheter som han nu vill bebygga. Han ansökte i december 2013 om planbesked för marklägenheter i området som gränsar till Barnekows fastighet. Samtidigt yttrade han sig kritiskt i det då pågående samrådet om Barnekows detaljplan. Han menade bland annat att värdefull natur hotas. Han påminde också om att han som en av pristagarna i tävlingen om Finjasjöbygdens framtid fått löfte om att få vara delaktig i det fortsatta utvecklingsarbetet i området.– Mina hus passar väl in i miljön här medan Barnekow vill bygga om hela landskapet. Han vill sätta hus där det är stora höjdskillnader, bland annat i kanten av en ravin, och rätt över två stengärden, säger Kristoffer Dudzik upprört, på plats i skogen.

Genom ravinen går en väl upptrampad viltstig där han ofta ser rådjur och hjortar.Han konstaterar att Barnekows planförslag är svårläst för den som inte är fackman.– Olika höjdskalor har använts på plankartan och illustrationen, därför ser det inte ut att vara så stora höjdskillnader som det är i verkligheten.Den 11 februari beslöt byggnadsnämnden att Barnekows detaljplan ska prioriteras och vara klar under andra kvartalet i år, det vill säga senast i juni. Detta trots att flera yttranden i samrådet, från bland andra länsstyrelsen och miljönämnden, menade att frågan om eventuella skyddsavstånd till reningsverket måste utredas först eftersom de kan påverka möjligheten att bygga bostäder i närområdet. Byggnadsnämnden beslöt också att, den tidigare vilande, detaljplanen för reningsverket, med fastställande av skyddsavstånd, ska vara klar först under 2015.Dagen efter byggnadsnämndens sammanträde, den 12 februari, skrev stadsbyggnadskontoret ett förslag till beslut angående Kristoffer Dudziks ansökan. Det är negativt och huvudskälet är ”närheten till reningsverket och Hässleholms vattens pågående utredning avseende lukt, buller och smittspridning”. Dessutom anser handläggaren Helena Nerbring Lisell att vidare utredning bör göras med anledning av att fastigheterna i kommunens grönplan har klassning två, vilket innebär höga naturvärden.

Annons

Kristoffer Dudzik fick beskedet den 24 februari, tillsammans med ett erbjudande om att dra tillbaka sin ansökan. Om han gör det senast den 28 februari, alltså i morgon, slipper han betala en avgift på 8 800 kronor.– Jag tänker inte dra tillbaka min ansökan. Jag kräver att bli lika behandlad som Barnekow. De kan inte forcera hans ärende samtidigt som de försöker stoppa mig trots att mitt förslag stämmer bättre med översiktsplanen, säger Dudzik.

Kristoffer Dudzik konstaterar att en omfattande skövling av skogen redan skett. Han bedömer att mindre än hälften av skogen är kvar sedan Barnekow avverkat för att få utsikt till sina planerade hus.– Det började han med redan innan han lämnat in sin ansökan, säger Dudzik.Han visar runt i området där många träd fallit i de senaste stormarna, det ena på det andra, på rad.– Vi har aldrig haft sådana problem förut. Men Barnekows avverkningar har orsakat vindfång som fått fler träd att falla, förklarar Dudzik.Han berättar att området ut mot Hovdalavägen där friherre Barnekow också huggit ner skogen ska ge plats för en lokalgata som infart till området.– Den ska heta Baronvägen.Dudzik påpekar att Barnekow i sin ursprungliga ansökan bara hade med tre hus.

– Nu kräver han betydligt mer än han fått tillstånd för och ingen har protesterat, säger han och betonar att vid exploatering av två projekt bredvid varandra ska samarbete mellan grannarna ske.

bild 1/2
Arkitekt Kristoffer Dudzik accepterar inte att kommunen försöker stoppa honom samtidigt som Barnekows byggplaner i Sjörröd skyndas på.
Mindre än hälften av skogen är kvar sedan friherre Johan Barnekow har förberett för sina höghus som placeras både i kuperad terräng och ovanpå stengärden. Foto: Stefan Sandström
Arkitekt Kristoffer Dudzik accepterar inte att kommunen försöker stoppa honom samtidigt som Barnekows byggplaner i Sjörröd skyndas på.
Mindre än hälften av skogen är kvar sedan friherre Johan Barnekow har förberett för sina höghus som placeras både i kuperad terräng och ovanpå stengärden. Foto: Stefan Sandström
Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons