Ojämn kamp mot flytande råsocker

Webb-tv+Text Smält socker fortsätter likt lava att rinna ut ur industrilokalerna i Tjustorp och försvårar både räddningsarbetet och riskerar miljöpåverkan.

Branden är under kontroll men kommer troligen inte att vara släckt på flera dagar.
– Det stora problemet nu är att vi inte kommer åt att släcka de råsocker som brinner längre in i lokalerna, säger räddningsledaren på plats Fredrik Kristell.

På plats på industriområdet mellan Bara och Skabersjö by var under fredagens förmiddag även representanter från försäkringsbolag, Svedala kommun och Nordic Sugar AB, som lagrar drygt 50 000 ton råsocker i industrifastigheterna. Värden för miljoner har gått upp i rök i fastigheten som även hyr ut lokaler till verkstäder, garage och den mattimportör där branden av oförklarlig anledning startade strax före klockan 21 på onsdagskvällen.

Bengt Högberg, vd på Nordic Sugar bedömde att bolaget räddar runt 15 000 ton av sockret som förvarats i den byggnad av totalt tre som inte brandhärjats. Under fredagens förmiddag pågick tömningen av magasinet och sockret transporteras för lagring på annan plats.
– Det är klart att det här rör sig om betydande ekonomiska värden för oss. Men det är inget vi vill diskutera, säger Nordic Sugars vd Bengt Högberg efter inspektionsrundan.
På fredagen kom flera av företagarna som är hyresgäster i fastigheten som ägs av Hemlock AB för att se över sina lokaler och rädda det som räddas kunde.
En hyresgäst, Lars Flisbäck som sysslar med gas- och oljeelement, var förvånad över att just hans företagslokal var i stort sett oskadd.
– Jag kan inte fatta vilken tur vi haft, men någon gång ska man ha det. Problemet nu är att hitta en annan lokal och det blir inte enkelt, sa Lars Flisbäck medan han lastade saker in i sin skåpbil.

Arbetet på det gamla tegelbruksområdet koncentreras nu på att valla in området med stora mängder grus. Det för att förhindra den heta sockermassan att tränga sig vidare ut på området. Miljöskyddet har stort fokus, inte minst för att sockermassan riskerar att rinna ner i bäcken som ligger i direkt anslutning till området. Risken är överhängande att bäckens djurliv samt biotperna som finns där kan påverkas. Rinner sockret ner i vattnet riskerar syretillförseln stypas.
Vattenförsörjningen till de närmaste bostäderna stängdes tills vidare av då de hämtar sitt dricksvatten från en brunn på området. När räknar ni med att branden är släckt?
– Det är omöjligt att säga. Det kan ta flera dagar till, säger Fredrik Kristell.
Inte heller polisen kan starta sin utredning av brandplatsen så länge den brinner och lokalerna är säkrade säger inre befäl i Ystad Tennie Ericson:
– Polisen agerar tidigast på måndag. Dels är det omöjligt att gå in i lokalerna så länge sockret brinner. Dels måste det säkert schaktas bort en hel del innan vi kan genomföra en teknisk undersökning.
Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. I nuläget finns ingen naturlig förklaring till hur branden startat.

×