Annons

Åtta tävlar om kyrkans finaste jobb

Höör Biskopskandidaterna grillades inför 900 personer i Höör.
Höör • Publicerad 7 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Scenen är kantad av tio purpurfärgade tulpanbuketter. Det är biskopens färg och i princip ett finare namn för lila. I publiken sitter 900 åhörare som håller åtta personers framtid i sin händer. Eller är det i guds händer som deras framtid vilar?

I vilket fall var det i går det dags att lära känna de personer som kandiderar i valet till att bli biskop i Lunds stift. Det som står på spel är den purpurfärgade skjortan, eller rättare sagt en av de högsta posterna inom Svenska kyrkan.Det är mer än ett jobb. Större än ett hedersuppdrag. Vissa väljer att kalla det ett kall. Det finns både yttre och inre sådana. Per Kristiansson, kyrkoherde i Källtorp, är en av de som under 20 minuter grillas på scen av moderatorerna Lisbeth Gustafsson och Jan Wifstrand, båda före detta journalister. På frågan, som kommer från publiken, varför just han borde väljas till biskop svarar han: – Kanske är jag den som gömt mig bland gässen. Svaret är en anspelning på reformationens fader, Martin Luther, som ska ha gömt sig bland gässen när han tillfrågades om han ville bli biskop i Tours.

Annons

Per Kristiansson framstår under utfrågningen som den ofrivillige biskopskandidaten.– Jag ser det som ett yttre kall, inget som jag nödvändigtvis valt själv. Det här är inte som att söka ett chefsjobb. Om det är människor som tycker att jag borde bli biskop så låter jag mig bäras av guds vilja.Hans ödmjuka hållning inför posten leder till frågan huruvida det är fult att ha ambition i kyrkans värld. Under utfrågningen får även Mats Hermansson, domprost i Visby, frågan. Han har tidigare varit påtänkt som biskop i andra stift och berättar att om man ska bli biskop så är Lunds stift där man vill vara.– Jag tror att det kan ses som lite fult att vilja bli biskop eller göra karriär inom kyrkan. Jag fick ju stå till svars lite för att jag varit aktuell även inom andra stift.

Johan Tyrberg, kyrkoherde och kontraktsprost i Karlshamn, fyller i att det finns runt 4 000 präster och bara 14 biskopar i Sverige– Så sannolikheten att bli vald är liten.Men en av de andra kandidaterna, Fredrik Modéus som är församlingsherde i Lunds stift, har en bror som är biskop i Linköping. Om sannolikheten att bli biskop är liten torde sannolikheten att ha två biskopar i samma familj vara nära noll.– Man kan ju se det som att vi båda har valt att engagera oss och jobba hårt för Svenska kyrkan.Under hearingen tog moderatorerna upp frågor såsom temperaturen på andligheten i Sverige. Samtliga menar att det andliga behovet är stort, men att kyrkan inte lyckas fånga upp det.

Faktum kvarstår att Sveriges äldsta och förmodligen fortfarande största förening, vilket kyrkan skulle kunna liknas vid, tappar medlemmar. Och det fort. Man blir medlem i kyrkan genom dopet och, som moderatorerna påpekar, är det allt färre föräldrar som väljer att låta döpa sina barn.– Dopet är det finaste man kan göra för sitt barn. Man skänker en liten bit av himlen in i barnets hjärta, säger Michael Persson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i London.

Men även den omdiskuterade frågan om samkönade äktenskap kommer upp. Den enda som har en avvikande uppfattning i frågan är Anders O Johansson, kyrkoherde och kontraktsprost i Borby.– Jag vill själv inte viga ett samkönat par. Men vi har många i kyrkan som vill det och då är den frågan ombesörjd. Jag ser inte den här frågan som den som kommer att lyfta kyrkan.Men hans åsikter är kontroversiella för många. I bänkraderna närmast scen sitter Ylva Johansson, förtroendevald i kyrkorådet i Viken, och hon menar att det inte går att ha en biskop med den åsikten, inte 2014.– Det stämmer inte överens med kärleksbudskapet som kyrkan lär. Man måste vara modern och öppen. För mig är det en avgörande fråga, säger hon och får medhåll av Anne Marie Bergabo och Ulf-Peder Eklund, båda förtroendevalda i Barkåkra respektive Viken.

Dessa tre är bland de cirka 1 200 personer som ska välja ny biskop. Även Eva-Lotta Grantén, utvecklingschef i Lunds stift, och Olle Carlsson, kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm och kanske den som är mest känd för allmänheten, kandiderar i valet.Olle Carlsson var dock inte med i utfrågningen, men står kvar som kandidat.

bild 1/10
Fredrik Modéus
Utfrågning av biskoppskandidater i Lunds stift. Foto: Andreas Hillergren
Utfrågning av biskoppskandidater i Lunds stift lockade runt 900 åhörare till Björkvikshallen i Höör. Den nya biskopen ska väljas under våren. De är åtta som kandiderar
men bara sju som var på plats under hearingen.
Utfrågning av biskoppskandidater i Lunds stift.
Foto: Andreas Hillergren
Mats Hermansson
domprost i Visby.
Michael Persson
kyrkoherde i svenska kyrkan i London.
Fredrik Modéus
Utfrågning av biskoppskandidater i Lunds stift. Foto: Andreas Hillergren
Fakta:Biskopsvalet

De som bestämmer vem som ska bli ny biskop är omkring 500 präster, 100 diakoner och 600 så kallade elektorer och är förtroendevalda från kyrkoråden runt om i stiftet.

Även stiftstyrelsen och domkapitlets ordinarie ledamöter deltar i valet som ska göras den 18 mars.

Om någon av kandidaterna då får mer än 50 procent av rösterna är saken avgjord. Om inte ställs de två kandidaterna med flest röster mot varandra i ett nytt val den 1 april.

– Om de får exakt lika många röster är det faktiskt lotten som avgör. Men jag har aldrig hört talas om att det blivit så, säger Daniel Bramsell, informatör för Lunds stift.

Den 7 februari var det nomineringsval i Qpoolen i Hässleholm. Man kan inte nomniera sig själv och de som blir utsedda till kandidater måste få minst fem procent av rösterna under det första valet.

Den första biskopen i Lunds stift hette Henrik och hade tjänsten från 1060 till 1065.

Den som väljs nu under våren tar över efter Antje Jackelén som valts till ärkebiskop, med säte i Uppsala. Hon lämnar sin tjänst i Lund den 9 juni. Den nya biskopen vigs sedan i domkyrkan i Lund den 24 augusti.

Lisa Winqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons