Diabas är årets sten

ÖSTRA GÖINGE Den svenska diabasen har utsetts till årets svenska sten. Stenen, som kallas ”det svarta guldet” eller naturstenens ”Rolls-Royce”, bryts bara i Skåne och Småland.
– Det är en utmaning att möta efterfrågan på svensk diabas, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges stenindustriförbund.

Marklin är en lokal profil i Östra Göinge, men han påpekar att svensk diabas på intet sätt tilldelas utmärkelsen för att det är hans ”hemmasten”.
Varför utser ni årets sten?
– Vi har en fantastisk produkt i den svenska naturstenen och vi tycker all vår sten är bra. Det här är ett sätt att lyfta fram naturstenen, säger han.
Marklin hoppas att svensk natursten i större utsträckning ska få fäste på hemmaplan.
– Trenden i samhället är hållbarhet, slit och släng verkar ju tack och lov vara på väg ut. Här har du en hållbar produkt som är miljövänlig. Det är ingen fabrik som tillverkar sten, det sköter naturen själv.

När det gäller exempelvis mat är det livliga diskussioner om närproducerat och miljövänligt (och lite dyrare) kontra importerat (och lite billigare).
Är det likadant för stenindustrin?
– Ja. Stenindustrin omsätter 1,2-1,3 miljarder och 70-80 procent av det är sten utomhus. Torg, trappor och liknande. Och vilka är kunderna där? Jo, kommunerna. Vi försöker få kommunerna att titta på miljöaspekten. Är det verkligen vettigt att transportera natursten från Kina för att den är tio-femton procent billigare? Dessutom handlar det om arbetsmiljön för de som bryter stenen, säger Marklin.
Han lyfter även fram spårbarheten som ett argument för att satsa på den egna stenen.

Att den svenska diabasen utsetts till årets sten tas emot med glädje på Emmaboda granit, som är störst i Sverige när det gäller att bryta den prisade och sällsynta diabasen.
– Det är trevligt, säger Mariette Karlsson, miljöansvarig på Emmaboda Granit.
Hon konstaterar att diabasen är en sten av högsta kvalitet som erbjuder stora variationsmöjligheter.
– Och den svarta … den är en skönhet, säger hon.
I dag bryter Emmaboda granit diabasen i Duvhult, Hägghult, Gylsboda och Brännhult.

Dessutom har företaget, efter en seg kamp, fått tillstånd att bryta i Biskopsgården. Turerna kring ett eventuellt stenbrott i Biskopsgården har varit många och ni har i Norra Skåne kunnat läsa om oroliga och missnöjda grannar och överklagade beslut.
Även villkoren i tillståndet är överklagat av både Emmaboda granit och grannarna.
– Tillståndet har inte vunnit laga kraft än. Men det är inte själva tillståndet utan villkoren i tillståndet som är överklagade. Så tillståndet har vi och förhoppningsvis ska vi kunna börja bryta i år, säger Karlsson.

Hon berättar att det inte är någon brist på kunder.
– Kunder finns. Det är jättestor efterfrågan, så just nu är det till och med kö. Vi kan inte leverera till alla.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×