John Taylor går snart i pension efter att ha arbetat i mer än 34 år i Svedala kommun.

Slutar som näringslivschef efter 34 år

SVEDALA Efter mer än 34 år lämnar snart John Taylor sin tjänst som näringslivschef i Svedala kommun.
Förra året flyttade han till Skyrup i Hässleholms kommun och det var en förberedelse för att bli pensionär.

– Jag hade bott i Svedala i 30 år och funderade länge på om jag skulle bo kvar även när jag slutat jobba. Så blev det inte. Jag ville starta med något nytt.
Nu bor jag i Skyrup vid Finjasjön i Hässleholms kommun.

I början av maj gör han sin sista arbetsdag i Svedala kommun där han haft många arbetsuppgifter. Han började som lärare i engelska och franska på Centralskolan 1980. Hans stora intresse för framförallt 1900-tals historia ledde honom till en skolresa till dåvarande Leningrad 1989. Den fortsatte med att han började organisera hjälpsändningar till S:t Petersburg sedan Sovjetunionen fallit.
– Vi samlade in kläder, mat och hygienartiklar som vi gav till en skola i S:t Petersburg. Första gången körde jag själv. Andra gången fick vi låna en stor lastbil av dåvarande ägaren för Moltex, berättar John Taylor.

Det internationella intresset fortsatte med Svedala kommuns vänort Golienow i Polen. John Taylor åkte dit för att undervisa lärarna hur de skulle lära ut engelska i skolorna. 1995 började han arbeta som internationell samordnare i Svedala kommun. Efterhand fick kommunen flera vänorter i Bergen i Tyskland, Ishöj i Danmark och ett samarbetsavtal med Opmeer i Holland. Efter att ha varit näringslivssekreterare sedan 2001 blev han slutligen näringslivschef.
– Jag har haft kommunens bästa jobb, tycker John Taylor. Jag har haft förmånen att få ha många olika arbetsuppgifter hos kommunen.

– Det är med blandade känslor som jag blir pensionär. Det känns vemodigt att sluta men samtidigt spännande.
En av de sista arbetsuppgifterna blir att arbeta med företagen i Bara som håller på att bilda ett eget nätverk.
– I Svedala finns redan fyra olika företagarföreningar. Alla är duktiga på att samverka med varandra och med kommunen.
– Vårt näringsliv består mest av småföretag och enmansföretag. Det är bara ett fåtal företag som har mer än 20 anställda.

Som pensionär tänker han återuppta sitt pianospelande och målet är att åter kunna spela Beethoven och Bach. Han och dottern kommer också att satsa på sitt gemensamma musikintresse.
– Jag spelar piano och hon sjunger och då blir det modern musik. Jag har köpt ett digitalt stage piano och vår ambition är att kunna spela på olika tillställningar.
– Jag tycker också om att läsa och då blir det gärna historiska faktaböcker. Har man hus saknar man dessutom aldrig något att göra.

×