Annons

Vandalisering av kyrka för 250 000 kronor

hässleholm \"De här pengarna hade kunnat gå till något bättre\", säger prästen Urban Hagberg.
Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2014 • Uppdaterad 13 december 2021

Det var vid lunchtid på fredagen som en 33-årig man steg in i Hässleholms kyrka och började vandalisera byggnaden. Mannen slog sönder ett krucifix, ett betongornament, en ljusstake och två snidade träfigurer. Därefter kastade han en sten mot sex olika fönster. Även väggarna inuti kyrkan skadades.Mannen begav sig sedan till resecentrum där han krossade tre rutor i en busskur. Vittnen larmade polisen som grep mannen vid resecentrum.

Urban Hagberg är präst i Hässleholms församling och en av de som var först på plats efter att skadegörelsen inträffat.– Det är sorgligt att den här mannen har känt så mycket aggression som han inte kunnat tygla, säger Urban Hagberg och förklarar att det aldrig har funnits någon hotbild mot kyrkan. – Jag är tacksam över att ingen människa befann sig i kyrkan när han var här. Då vet man aldrig vad som hade kunnat hända.Han bedömer att kostnaderna för skadorna kan vara så mycket som 250 000 kronor. – Både fönstren och de andra sakerna är konstverk som är mycket kostsamma att reparera. Att renovera väggarna kan också bli dyrt, säger han.

Ersättningen kommer att bli en försäkringsfråga, men församlingen kommer oavsett att själva behöva betala ett basbelopp.– De här pengarna hade kunnat gå in i vår ungdomsverksamhet eller något annat istället, säger Urban Hagberg och tillägger:– Jag hoppas att den här mannen får den hjälp han behöver och vår ambition är att fortsätta ha kyrkan öppen på dagtid.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons