Annons

Drömmar av ylle

ÖSTRA KALHULT Ingar Björnfot vill se materialets möjligheter och begränsningar när hon skapar sina yllebroderier.
Osby • Publicerad 7 augusti 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Som konsthantverkare är hon både sökande och experimentell.– Jag kan söka mina mönster i naturen eller i en gammal kyrka, säger hon lite överraskande.En stjärnliknande symbol hittade Ingar i katedralen i York från 1000-talet.– Mönstret låg inristat i golvet och jag gjorde en avbild av det i mina yllebroderier.Efter ett yrkesverksamt liv som textillärare i Lund beslutade hon sig för att sadla om.– Idéerna har funnits där länge och det känns som jag nu kan förverkliga min hobby i mitt nya liv som konsthantverkare, säger Ingar.Hon var en av de konsthantverkare som medverkade i 1600-talsmarknaden i Lönsboda i helgen.– Det känns inspirerande att vara med på en sådan marknad och dessutom hitta intresserade kunder, säger hon.

Ingars drivkraft är att skapa sina konsthantverksföremål av ull, som kan få de mest skiftande former.Hon tillverkar både bruksföremål och prydnadsföremål.– Mina väskor av ull med broderier har blivit populära, säger hon.De rena prydnadsföremålen liknar hjärtan eller amuletter och alltihop ter sig nästan tredimensionellt, vilket skapar liv i hennes föremål.– Min inspiration hämtar jag ofta i naturen, det kan vara former, färger eller strukturer som inspirerar.Tillsammans med sambon Tord har hon slagit sig ned mitt i Göinge.– Vi har flyttat hem till hans föräldragård utanför Osby och funnit en inspirerande miljö, säger Ingar.Det vackert renoverade huset är omgivet av öpnna beteshagar och lövskogsdungar, där grannens kor går omkring och betar i sommarhagen.– För mig är det att komma hem att få förmånen att bo på landet i en vacker och stimulerande miljö, säger Ingar.Hon tycker att naturen har en rik skatt att ta vara på i konstskapandet.– Naturen ger så mycket. Ull, silke, ullgarn, lingarn, skinn och pärlor är givna beståndsdelar. Men jag har även inslag av paljetter, guldtråd och metalltråd även om detta inte är direkta naturföremål, säger konsthantverkaren, som har ett stort register i sitt konsthantverkskunnande.

bild 1/2
Ingar Björnnfot tillverkar väskor av ull.
Ingar Björnfot sadlade om från ett liv som textillärare till konsthantverkare i Östra Kalhult. Foto: Edgar Weibull
Ingar Björnnfot tillverkar väskor av ull.
Ingar Björnfot sadlade om från ett liv som textillärare till konsthantverkare i Östra Kalhult. Foto: Edgar Weibull
Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons