Eolus får stororder

HÄSSLEHOLM Hässleholmsbaserade Eolus Vind AB har fått sin historiskt överlägset största order – värd närmare 900 miljoner kronor.
Det är mer än fjolårets dubbla omsättning.

I den minst sagt internationella ordern säljer svenska Eolus 29 vindkraftverk till den schweiziska staden Zürich, som i sin tur säljer elen till amerikanska Google. Företaget ska använda elen till att driva sitt datacenter i finska Hamina.
Per Witalisson, vd för Eolus, berättar att avtalet undertecknades på måndagen.
– Detta är en så pass stor affär att den enskilt är dubbelt så stor som förra årets omsättning, säger han nöjt.
Vad innebär storordern för Hässleholms del?
– Inte direkt någonting när det gäller arbetstillfällen i Hässleholm. Vår driftsavdelning har vi i Halmstad och den växer. Där rekryterar vi i takt med att vi får in uppdrag.
– Men en sådan här affär sätter ändå Hässleholm på kartan. Eolus i Hässleholm kan göra affärer med både Google i Kalifornien och Zürich i Schweiz. Det är riktigt häftigt!
Totalt ingår fyra vindkraftsparker i affären, fördelade på Hjo, Falkenbergs, Tanums och Laxå kommuner.
Varför vill staden Zurich äga vindkraft i sydvästra Sverige?
– EWZ som ägs av staden Zürich har riktigt stora ambitioner att öka sin produktion av förnybar energi. Schweiz har också sedan tidigare fattat beslut om att avveckla sin kärnkraft, och det här är ett kommunägt företag.
– Vindförutsättningarna är betydligt bättre i Sverige vilket betyder bättre produktion. Man tänker kanske att det blåser där men det är ofta inte möjligt att bygga vindkrfatverk i så komplicerad terräng som där, och därför är det inte intressant för dem, konstaterar Per Witalisson.
Affären innebär rent finansiellt att Eoluskoncernens skuldsättning minskar med cirka 238 miljoner kronor. Det blir också ett överskott på cirka 650 miljoner kronor.
Tre av vindkraftsparkerna är redan i drift, den fjärde – i Skalleberg i Hjo kommun – är under uppförande.
All el från de fyra vindparkerna kommer att köpas av Google de kommande tio åren med start tidigt i år. Eolus står enligt avtalet för driften i tolv års tid.
– Det är verkligen roligt att jobba med sådana bolag som tar ett så stort ansvar för omställningen till hållbar energi, avslutar Eoulus vd.

Dagens fråga

Har du grillat igen efter efter förbudet hävdes?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×