Annons

Emmylou Harris och Evelyn Glennie prisas

Musik Countrysångerskan Emmylou Harris och percussionisten Evelyn Glennie får årets polarpris.
Publicerad 10 mars 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

"Ingen i musikhistorier har sjungit stämmor som Emmylou Harris". Så står det i Polarprisets presentation av årets vinnare i populärmusikdelen av priset.

Kanske var det det som den forne Byrds-medlemmen Chris Hillman insåg när han satt på en nattklubb i Washington D.C. en kväll i slutet av 60-talet och såg henne uppträda. Det sägs att han omedelbart kastade sig på luren och ringde upp sin forne spelkamrat Gram Parsons som han visste var på jakt efter en sångerska att sjunga duetter med.

Annons

Vid det laget hade Harris en ganska misslyckad karriär som folksångerska bakom sig och hade flyttat hem till D.C. från Nashville efter en skilsmässa. Tillsammans med Parsons skulle dock magi uppstå. De gjorde bara två album tillsammans men "GP" och "Grievous angel", med sin "cosmic american music" som Parsons kallade det, lade grundstenen för såväl countryrock, alt-country och americana.

Att de albumen blivit klassiker beror naturligtvis delvis på kvaliteten på låtarna och bärkraften hos den grundläggande idén men framförallt handlar det om hur fantastiskt väl deras röster gifte sig med varandra. Deras cover av Everly Brothers "Love hurts" brukar omnämnas som världens bästa duett. Men lika mycket imponerar hennes sätt att lägga stämmor på de låtar där Parsons sjunger lead.

Efter det skulle Harris komma att bli något av allas favoritstämsångssångerska. Hennes röst har hörts jämte alla från Bob Dylan till Neil Young och Mark Knopfler. Inte minst ska de två trio-plattorna tillsammans med Linda Ronstadt och Dolly Parton att nämnas, liksom samarbetet med två stjärnor ur en yngre generation, Gillian Welch och Allison Krauss, på soundtracket till "Oh, brother where art thou".

Det är framförallt som uttolkare av andras material som Emmylou Harris har excellerat genom åren. Redan 1975 gav hon dock en fingervisning om att det fanns talanger på det hållet också i form av låten "Boulder to Birmingham" i vilken hon bearbetade sorgen efter Parsons död.

Men det var inte förrän vid millenieskiftet och albumet "Red dirt girl" som hon lät den egna låtskrivarådran blomma ut till fullo. Och när hon väl gjorde det var det med både stor talang, mognad och poetisk styrka.

Men det är rösten som skriver in Harris i historieböckerna och det är rösten som ger hennes årets polarpris."Emmylou Harris rymmer hela den amerikanska kontinentens historia och topografi. Hennes röst följer konturerna av det amerikanska landskapet, från klippiga berg till vidsträckta slätter”, lyder en passage i motiveringen" säger man bland annat i prismotiveringen och berömmer henne för att göra världen såväl större som mindre; värdigare och vackrare.

Det är långt ifrån första gången som Emmylou Harris prisas. Hon har fått en lång rad Grammys och Country Music Awards, för att bara nämna några av de utmärkelser hon fått ta emot. 2008 blev hon invald i Country Music Hall of Fame. Genom åren har hon också lånat sig till en rad välgörenhetsorganisationer och projekt. Bland dem kan nämnas Nobels fredspris-belönade International campaign against landmines, ett hem för vanvårdade djur hon grundat i Nashville och PETA.

Konstmusikdelen av Polarpriset går till den skotska slagverkaren Evelyn Glennie. Glennie har, trots att hon varit död sedan tolv års ålder blivit ett stort internationellt namn som gör ett hundratal spelningar om året, har släppt ett 30-tal soloskivor, vunnit tre Grammy-awards och av BBC kallats den första artisten som skapat sig en karriär som soloslagverkare. Hon har samarbetet med artister som Björk och Underworld. Med de sistnämnda skapade hon soundtracket till OS-invigningen i London 2012.

Glennie uppträder barfota för att känna vibrationerna från instrumenten. ”Hon har vidgat vår uppfattning om vad musik är och visat att öron bara är en del av lyssnandet. Alla människor, oavsett fysiska förutsättningar, kan uppleva och utöva musik, känna och förmedla bra vibrationer” skriver Polarprisjuryn i sin motivering.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons