Annons

Hon ser positivt på damhockeyns framtid

Webb-tv Malmötjejen Pernilla Winberg: ”Det går att skapa framgång om man satsar”.
Sport • Publicerad 24 mars 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Damkronorna har träning i Söderslättshallen i Trelleborg, men Pernilla Winberg står inte på isen och blir drillad av Leif Boorks pipa, istället får presschefen hämta henne.En av Sveriges mest kända kvinnliga hockeyspelare känner av en sträckning som hon fick i Riksseriens slutspel men försäkrar att det inte verkar vara allvarligt.– Jag kommer vila några dagar och ta det lugnt, förhoppningsvis spelar jag första matchen mot Japan.Pernilla Winberg slänger längtande blickar mot isen och medger hon gärna vill ut dit.– Det är alltid tråkigt att stå vid sidan av, jag vill ju vara där ute.

Hon verkar rastlös, men är också helt lugn. Pernilla Winberg är van vid uppståndelse och stora sammanhang. Blott 13 år gammal debuterade hon för landslaget 2002, och hon upplevde ett VM på hemmaplan redan 2005. Hon har just vunnit SM-guld med sin klubb Linköping HC för elva dagar sedan. VM på hemmaplan gör henne inte nervös, tvärtom.– Det är upplyftande, och grymt kul. De har gjort ett bra jobb att marknadsföra mästerskapet. Men som vanligt när det gäller VM eller OS, sen blir det dött i fyra år, säger hon halvt på skämt. Malmö Redhawks la ner sin verksamhet på damsidan 2013, och i dagsläget finns det endast ett skånskt damlag, i Lund.Pernilla kan tänka sig spela för Malmö Redhawks en vacker dag.– Om de når allsvenskan, division 1 är för låg nivå. Jag har några år kvar och tänker åtminstone hålla på tills nästa OS. Sen vill jag fortsätta inom hockeyn även när jag lagt av. Men det är en fråga om inkomst också förstås, som för alla.Det finns ingen damspelare i dag Sverige som lever på hockeyn, alla har jobb vid sidan av. I landslaget delas inga bonusar ut heller, den enda gången Pernilla Winberg upplevt en bonus var efter silvermedaljen i OS i Turin 2006. När hon kom till Linköping var hon tvungen att skaffa jobb på en gång.– Men det löste sig direkt. Jag fick jobb som verksamhetschef för ”Idrott utan gränser” i Linköping. Det är en förening som jobbar för att motverka utanförskap.

Annons

Pernilla Winberg ledde Linköping till vinst mot AIK i finalen, cirka 3000 såg dem vinna, men den normala snittsiffran på publiken är mycket lägre. Pernilla berättar om collegehockey i USA med en stadigt stor publik på tusentals personer. Hon berättar om utsålda och fulla hallar i Kanada, men hon berättar också om Japan. Landet där det satsas stort på damhockeyn.– De åker runt i hela världen på träningsläger, även USA. Jag tror de kan vara ett större hot än Schweiz för oss. Det visar att det går att skapa framgång om man satsar.

Ett Schweiz som hon för övrigt inte tror håller samma höga standard som i OS i fjol. Pernilla Winberg är ändå optimistisk inför framtiden och hänvisar till damfotbollen. – Jämför med femton-tjugo år sedan, det är enorm skillnad i uppmärksamhet och intresse för damfotboll i dag. Så det visar på att det går att ändra utvecklingen.Röster höjs för atttjejerna borde börja tacklas och slänga av ansiktsskydden för att göra sporten mer attraktiv, något Pernilla inte håller med om.– Killarna har övat upp en teknik. Eftersom vi tjejer inte tacklas blir det en del tjyvknep och höga klubbar istället, så försvinner ansiktsskydden kommer man få en del klubbor i ansiktet. 

När vi återkommer till Damkronornas chans i VM säger hon först laget har stora medaljchanser, men när vi möts igen i foajén tonar hon ner chanserna.– Vi måste ta en match i taget. Det är bra lag vi möter, Ryssland och Finland är alltid bra, och Japan, Schweiz är också bra.USA och Kanada nämns inte, de är sedvanligt skyhöga favoriter. Däremot öser hon lovord över tränare Leif Boork. – Han är jäkla bra, han är proffsig och vet vad han gör. Hon skyndar snabbt in till sina lagkompisar, där en målvakt kramar om en annan och två tjejer sitter på motionscyklar efter träningen. Stämningen verkar vara på topp. Pernilla Winberg tänker leda sitt lag med rutin och lugn igen, men denna gång i sin egen hemstad.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons