Vann avgörande matchen mot Leksand

Leksand Malmö Redhawks är tillbaka i ishockeyns finrum efter vinst 4-2-segern mot Leksand.
Sport • Publicerad 2 april 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
TT
TT

-Det känns helt fantastiskt. Det här är magiskt jag har aldrig upplevt något mera glädjande än det här, sade Henrik Hetta och han hade en speciell anledning. Han slog nämligen in 4-2-målet i tom kasse, sedan hemmalaget plockat ut sin målvakt, Malmöfödde Oscar Alsenfelt, i ett desperat försök att få till en kvittering.Men Christoffer Forsberg hittade sin kedjekompis med en öppnande passning och Henrik Hetta gjorde inget misstag.-Jag kan gärna erkänna att det flög en massa tankar i huvudet när jag åkte mot det tomma målet. Men pucken gick ju in och det var det viktigaste, sade Henrik Hetta.

En annan målskytt som kände sig nöjd med sin insats var Björn Svensson som slog in viktiga 3-1 i den andra perioden.-Jag tycker vi vann rättvist. När jag gjorde målet så kändes det som vi hade kopplat ett avgörande grepp om matchen. Jag tycker att vi visade en fantastisk lagsammanhållning och vilja att verkligen vinna den här matchen, sade Björn Svensson.Tränaren Mats Lusth var tagen av framgången. Han hade också goda skäl. Han lovade vid upptaktsträffen, före seriestarten, att Malmö skulle vinna allsvenskan och den allsvenska kvalfinalen och snabbt och bekvämt ta sig till SHL. Men resan blev lång och dramatisk.-Vändningen kom i matchen mot Mora, vi var tvungna att vinna den för att ha en chans att gå vidare i kvalspelet. Och vi spelade bra och lyckades. När vi sedan vann den första matchen borta mot Leksand så kände vi att vi var på väg, sade Mats Lusth.

Han berömde spelarna för deras enastående kämpainsats i den här avgörande matchen. -Leksand började ju bäst men vi kom igen och tog över spelet i den andra perioden. I den tredje låg de ju på för att kvittera men vi stod upp och höll undan. Jag tycker att vi vann rättvist, analyserade Marts Lusth, som fortsätter som tränare i klubben.    Hemmalaget inledde starkast och bombarderade inledningsvis Malmömålet. Tempot var högt från båda håll och domarna bestämde sig tidigt för att inte blåsa sönder matchen.. Närkamperna blev allt tuffare ju längre matchen led.Leksand tog ledningen genom Jonas Frögren, men Malmö arbetade sig in i matchen och Nils Andersson kvitterade i power play med 14 sekunder kvar av den första perioden. Det var för övrigt hans andra mål, det första, också ett skott från blå linjen, blev underkänt för offside i målgården.

I den andra perioden tog gästerna över händelseutvecklingen. Jens Tönjum gjorde 2-1 och Björn Svensson ökade till 3-1. Leksand var på fallrepet men fick en viktig reducerade genom Tomi Sallinen som snappade upp en felpassning och ensam med Mika Hovinen inte gjorde något misstag.I den tredje perioden satsade hemmalaget allt framåt. Men Malmöes sista utpost, Niko Hovinen, tog Leksands samtliga 14 skott och fick också god hjälp av utespelarna som offrade sig i närkampsspelet framför målet.När festen en gång tar slut börjar planeringen för nästa säsong. Men den tanken var inte aktuell under firandet inne på isen på Tegera Arena i Leksand på torsdagskvällen.