Annons

”Inte min farfar som spökar”

Krönika I Hästveda bodde farfar Ola och farmor Erika. Sommaren 1963 dog farmor, nära 83 år gammal, som änka.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2015 • Uppdaterad 15 december 2021

Sedan dess har jag inte varit i huset väster om järnvägen. Det var i Hästveda vi tog tåget när vi skulle fara någonstans, innan vi hade bil hemma på gården, sex km nordväst om samhället.Hästveda är mitt hemsamhälle och kommer så att förbli även om jag aldrig bott där. En enda natt, för bortåt 60 år sedan, sov jag över i ”byn”, hemma hos farfar och farmor. Det kändes spännande.

När jag var pojke, arrangerades det sommarmarknad i Hästveda under den andra torsdagen i juli månad. Då var det högtidligt, när man fått några kronor i marknadspengar av far, om man varit extra duktig och hjälpt till med något speciellt där hemma. Vi cyklade till marknaden.

Annons

Första anhalten var farfars och farmors hus, varifrån en tv-kanal nyligen gjorde ett program i den uppmärksammade serien ”Det okända”.

Jag kan emellertid gå i god för att det inte varit min käre farfar Ola Nilsson (1879-1957) som spökat och ställt till det för dagens boende i det gamla huset. Farfar var en fridens man, från vilken jag ärvt många egenskaper.

Efter förmiddagskaffe hos Ola och Erika var det dags att promenera till marknadsplatsen på en liten plan mitt i samhället. Farfar hade då alltid redan varit på plats för en första inspektion där. Efter ett par timmar på marknaden var det dags att återvända till farmor och farfar. Mer mat - och sedan en cykeltur hemåt. Då var man en nöjd och glad pojke. Kraven var inte så höga på den tiden.

Som vuxen har jag jobbat på Hästveda marknad flera gånger. Alltid lika roligt att sälja lotter där, skänka ut dryck och tidningar i Norra Skånes marknadsstånd, skriva om marknaden i tidningen eller göra något annat.

Varje gång jag kommer dit, sköljer många gamla minnen över mig. Jag blir liksom barn på nytt. En härlig känsla. Tack vare hemvändarprägeln på dessa julidagar träffar man då många gamla bekanta, skolkamrater, kursare, grannar och andra. Jag blir dock lite vemodig, när vi då pratar om, hur många så kallade skamfläckar det numera finns i Hästveda samhälle. Hur mycket som finns att göra på ställen där tiden liksom stannat upp - utan rivning eller renovering, puts eller målning.

Men den 8-9 juli ”glömmer” vi tillfälligt detta. Väl mött på Hästveda marknad då! Jag lovar att bli pojke på nytt ännu en gång.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons