Annons

Näst bäst på friluftsliv

KRISTIANSTAD Kristianstad tvåa i Skåne på Naturvårdsverkets ranking.
Publicerad 22 maj 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

För att stimulera landets kommuner till att arbeta aktivt med friluftslivet för befolkningens välbefinnande och naturkontakt genomför Naturvårdsverket en undersökning av kommunernas friluftslivsarbete och delar ut priset till Sveriges friluftskommun.

– Friluftsliv är viktigt för både vår hälsa, välbefinnande och för naturkontakten. Många kommuner gör ett storartat arbete för att underlätta för medborgarna att uppleva naturen. Med priset vill vi uppmärksamma dessa lokala insatser för att utveckla friluftslivet, säger Naturvårdsverkets vikarierande generaldirektör Eva Thörnelöf.Årets vinnare av priset Sveriges friluftskommun är Örnsköldsvik. I Skåne är Lund den bästa friluftskommunen enligt undersökningen – och på silverplats hittar vi Kristianstad, som hamnar på en 13:e plats i hela landet.– Det är glädjande att se hur arbetet med friluftsliv har utvecklats, säger Eva Thörnelöf.Vattnet präglar givetvis Kristianstads friluftsliv med en rad båtplatser, fiskemöjligheter och kanotleder. Men det är inte bara vatten som gäller. Motionsspår och upplevelser på land är ingen bristvara. Bockeboda, Kjugekull, Klackabacken och Balsberget är populära mål för friluftssugna personer.Skånes bästa kommun enligt årets friluftsranking är Lund, som är sjua i hela landet.

Förutom Kristianstad deltog ytterligare två nordostskånska kommuner i undersökningen.Hässleholm placerade sig på 74:e plats i Sverige och Östra Göinge hamnade på 185:e plats.Osby deltog inte i undersökningen.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons