Annons

“Känns som att få en kram in till hjärtat”

Musik Den lundabördiga sångerskan får Ulla Billquist-stipendiet som delas ut av Folkets Hus och Parker.
Publicerad 26 maj 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
2015 års Ulla Billquist stipendie går till Amanda Jensen. Foto: Magnus Sandberg
2015 års Ulla Billquist stipendie går till Amanda Jensen. Foto: Magnus Sandberg

Norra Skåne når Amanda Jenssen i samband med att hon kliver ur en taxi någonstans i Stockholm några timmar efter att hon fått ta emot stipendiet, som är på 25 000 kronor, vid en ceremoni på Swedish Music Hall of Fame. Jenssen fick reda på att hon skulle få stipendiet för några veckor sedan och har sedan dess haft möjlighet att lyssna in sig på Ulla Billquist, en artist som hon tidigare inte haft så mycket koll på. Billquist var en av de största artisterna under andra världskriget och är kanske framförallt ihågkommen för “Min soldat”, en sång som kommit att symbolisera beredskapstiden lite på samma sätt som Vera Lynns “We'll meet again” kommit att göra i Storbritanien.- Jag har missat henne trots att jag varit väldigt törstig på den tidens musik. Vad känner du för hennes musik nu när du lyssnat in dig på den?- För det första tycker jag väldigt mycket om den typ av instrumentering som användes mycket  i den tidens populärmusik. Sedan känns det också som att Ulla hade en väldigt viktig roll. Hon var ju den största kvinnliga artisten i Sverige under andra världskriget. När man lyssnar på den musiken i dag kan man föreställa sig hur mycket tröst och hopp den har kunnat ge folk när de verkligen behövde det och det tycker jag är fantastiskt rörande.Amanda Jenssen är just nu inne i en skrivarfas och arbetar med sitt nya album. Hon berättar att stipendiet kom som en total överraskning, inte minst som hon i den här fasen inte brukar vara särskilt extrovert.- Jag blev väldigt förvånad när jag fick samtalet, jag har ju inte ansökt om stipendiet eller någonting. Jag kände så mycket värme, det var så himla hjärtligt. Det tar jag med mig in i skrivandet. Det känns som en fantastisk anledning att gå ut ur sin grotta och in i solen. Hur ser en vanlig dag ut när du befinner dig i skrivarfasen?- En vanlig dag befinner jag mig i Köpenhamn. Jag har precis skaffat en studio där som jag har inrett. Jag är mest i den. Eller så är jag i någon annan studio. Jag blir ganska… Jag brukar inte kombinera introverta och extroverta perioder. Jag brukar fokusera på en sak i taget. Jag trodde jag skulle vara mer skygg i dag, som ett rådjur som ingen sett på ett halvår. Men det gick ändå bra. Det var inte så farligt. De lockade ut mig med kärlek. Hur långt har du kommit processen med nya albumet?- Vissa dagar har jag kommit jättelångt. Andra dagar har jag kommit ganska långt. Vi får se.

Fakta:Motiveringen i sin helhet:

”Med stark karisma och en unik närvaro har Amanda Jenssen skapat sig en plats i den svenska musikhistorien. Genom att alltid kämpa för att få göra sin egen grej har hon vunnit respekt och beundran hos en stor publik och recensenter. Amanda Jenssen står inte kvar där man ställer henne, hon vill hela tiden utforska och ta reda på musikens och textens möjligheter. Att vara originell kan ibland uppfattas negativt. Så är det absolut inte med Amanda. I hennes originella och spännande värld vill man gärna hänga, för där vet man att man blir överraskad, överrumplad och hänförd. Det är blandningen av svärta och värme som gör upplevelsen så speciell och omöjlig att värja sig mot.”

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons