Annons

Flera stora namn till Louisiana Literature

Kultur I augusti ordnas Louisiana Literature för sjätte gången.
Publicerad 8 juni 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Cirka 40 internationella och danska författare deltar varje år på festivalen, som startade i augusti 2010.– Vi tycker att det är viktigt att hålla det till det antalet. Vi vill inte att festivalen ska växa för varje år som går, utan att det ska kännas lagom stort, både publikmässigt och att det inte blir för många författare och framträdanden som krockar med varandra, säger festivalgeneralen Christian Lund.Festivalen har släppt flera stora namn. Bland andra den keyanaen Ngugi wa Thiong’o, som levt större delen av sitt liv i exil i England och USA på grund av sitt omfattande författarskap med skarp kritik mot de kenyanska makthavarna, som förtryckt de fattiga för att få egna fördelar. Som en konstnärlig demonstration- och frihetskamp har han därför skrivit många av sina böcker på det kikuyufolkets språket kikuyu för att nå bönderna och arbetarna.– Ngugi wa Thiong’o är legendarisk och nämns ofta som en av Afrikas största författare. Han blir även ofta nämnd som som Nobelpriskandidat, säger Christian Lund.– Vi har försökt få hit honom i flera år, men det har inte gått att klaffa med hans schema. Därför är vi extra glada för att han nu äntligen har möjlighet att komma hit.

Två av Rysslands just nu största författare gästar även festivalen. Den ena är Ludmilla Petrujevskaja, vars böcker har översatts till trettio språk.– På festivalen får publiken även se henne uppträda som kabarésångerska och bjuda på sånger om modern sexualitet, framtid och möjligheter.Den andra ryska författaren är Vladimir Sorokin, som beskrivs som en modern författare som blivit känd för sin provocerande och kompromisslösa satiriska stil för att skildra våld, sex och tabuer i dagens Ryssland. Han är även känd för att vara en uttalad kritiker av Vladimir Putin.

Annons

Även Yan Lianke från Bejing i Kina är en satirisk kritiker av de stora makthavarna i Kina. Han gästar festivalen med sin senaste roman Lenins kyss.Den kubanska författaren Leonardo Padura, som är en av Kubas just nu största författare, kommer till Louisiana direkt från Havanna där han är född och även bor i dag. Han är mest känd för Havana-kvartetten.– Alla de här fem författarna som har kämpat mycket i totalitära regimer och fått betala ett pris för sitt författarskap. Att få ta del av deras berättelser är något som jag tror kommer att bli mycket spännande, säger Christian Lund.Även två stora svenska författare finns med i programmet – Jonas Gardell och Sara Stridsberg.– De är mycket omtyckta i Danmark och vi gläds över att de kommer.

Festivalen gästas även av Hans Magnus Enzensberger från Tyskland, Clemens Setz från Österrike, Ali Smith från Skottland, Marie Darrieussecq från USA, Kenneth Goldsmith från USA.

Festivalen lockar tusentals besökare varje år.– Förra året hade vi mellan 10 000 och 12 000 besökare totalt. Det är ganska mycket för att vara en sådan liten festival jämfört med Bok- och bibliotekmässan i Göteborg. Vi gläds över att man tycker om vår festival, eftersom vi försöker släppa fram även okända kvalitetsförfattare och inte bara bästsäljarna, säger Christian Lund.– Många besökare är också svenskar, vilket vi tycker är extra roligt. Vi ser inte det här som en dansk festival, utan som en skandinavisk händelse för folk i Skandinavien.

Louisiana Literature äger rum den 20-23 augusti. Biljett till alla fyra dagarna kan förköpas, men de ger ingen platsgaranti på de olika arrangemangen.Hela programmet presenteras i augusti.

bild 1/5
Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons