Annons

Kartlägger 20 000 dumpade granater

HÄSSLEHOLM 226 lådor med granater. Tio lådor tändrör.Ingr.10.indr: Det letar Försvarsmakten just nu efter i Finjasjön.
Hässleholm • Publicerad 12 juni 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Det rycker i bojen som ligger och flyter på ytan en bit från Lillö. Ett tecken på att röjdykaren som befinner sig i mörkret under den glittrande vattenspegeln hittat något intressant. Hans kollegor styr med varsam hand tillbaka båten till platsen för att notera koordinaterna.Man letar efter gamla synder.– Det fanns en hel del ammunition kvar efter andra världskriget eftersom det aldrig blev krig här, berättar Jimmie Adamsson, kapten och informationschef vid tredje ströstridsflottiljen.– Dels var ammunitionen överflödig, dels upptäckte man på 50-talet att den började bli instabil, Man kom åt problemet genom att slänga den i sjön, här liksom på flera andra håll i landet. Det var ett annat miljötänk på den tiden, tillägger han.

Enligt gamla protokoll ska det handla om 22 600 20 millimeters luftvärnsammunition, framförallt granater, och 1400 tändrör som slängts i Finjasjöns djup. Allt ska ligga samlat i trälådor.Vid flera olika tillfällen sedan dess har Försvarsmakten gett sig ut för att kartlägga exakt var ammunitionen finns. Ett område 200 meter nordost om Lillö har ritats in.– Vi har hittills inte hittat något utanför den rutan, säger Jimmie Adamsson.Sökandet sker både med hjälp av sonar, en obemannad ubåt, och med röjdykare som utrustade med minsökare kollar av ytorna.På torsdagen hade dock hittills enbart 41 lådor med granater påträffats.– De andra kan mycket väl ligga under de här. Vår bedömning är att de andra lådorna ligger i samma område, långt ner i dyn, säger Mattias Nielsen, kapten vid Hms Sturkö.

Annons

Hur skicket är på lådorna och ammunitionen vet ingen säkert eftersom de inte plockats upp, men när detta gjordes i Kiruna var båda delar intakta. Kylan och mörkret bidrar till skyddet.– Vi bedömer skicket här som hyggligt, förklarar Jimmie Adamsson.I nuläget får ammunitionen ligga kvar orörd.– Sjön har varit övergödd och det innebär att det ligger ett tjockt dylager där ammunitionen finns. Det skulle vara extremt svårt och riskfyllt att plocka upp allting, menar Mattias Nielsen.

Finns det någon risk för till exempel fiskare som kastar ankare?– Vi kan inte garantera att ammunitionen är ofarlig. Man ska inte peta på den. I teorin kan den explodera.– Muddring är en annan risk. I den här sjön skulle det vara direkt olämpligt, kontrar Jimmie Adamsson.

Finns det någon risk att ammunitionen skulle kunna hamna i orätta händer?– Den risken finns säkert, men detta ligger otillgängligt och är rätt farligt att plocka upp. Man måste ner sex till åtta meter i vattnet och därefter ytterligare två-tre meter ner i dyn, säger Mattias Nielsen.

Arbetet pågår en bit in i nästa vecka. Därefter ska resultaten sammanställas och skickas till Försvarsmaktens miljöprövningsenhet. Det är där som ansvariga kommer att avgöra huruvida ammunitionen ska plockas upp.

bild 1/7
Så här såg tändrören och trälådorna med granater ut. Foto: Torbjörn Wester/Arkiv
Foto: Torbjörn Wester
Foto: Torbjörn wester
Åtta röjdykare ägnar sig åt att kontrollera uppgifterna om var ammunitionen finns.Foto: Torbjörn wester
Fynden antecknas på kontoret vid stranden.
Anders Eriksson styr med van hand riben, som den militära gummibåten med fast botten kallas.
Kapten Mattias Nielsen inne i den mobila ledningscentralen. Här ritas fyndplatserna noggrant in på kartan.Foto: Torbjörn wester
Så här såg tändrören och trälådorna med granater ut. Foto: Torbjörn Wester/Arkiv
Foto: Torbjörn Wester
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons