Annons

Föroreningar kan bli problem i simhall

Hässleholm Reningssystemet klarar inte pressen
Hässleholm • Publicerad 30 juni 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Sedan i måndags är det stängt på Qpoolen. Värdena på klorhalterna i vattnet svänger kraftigt och kommunen vet inte varför. Arkivbild
Foto: Andreas Jönsson/arkiv
Sedan i måndags är det stängt på Qpoolen. Värdena på klorhalterna i vattnet svänger kraftigt och kommunen vet inte varför. Arkivbild Foto: Andreas Jönsson/arkiv

Bassängernas rening består av klor i vattnet, och ett sandfilter och från miljökontoret höjs nu ett varnande finger för att det kanske inte räcker så länge till.Jenny Olsson har haft i uppdrag att sammanställa årets data och hon visar att pH-värdet, som ska hålla sig mellan 7,2 och 7,6, kan variera från så högt som 8, nästan ner till 6,5.– Det tyder på en obalans, säger hon.

Dessutom har det visat sig att obalansen i pH-värdet ofta sammanfaller med att andelen bundet klor ökar.I en simbassäng ska det finnas en viss del fri klor, men inte för mycket för då kan det orsaka allergiska reaktioner. När klor har bundit föroreningar bildar det bundet klor. Är det mycket bundet klor i poolen tyder det alltså på att det har varit mycket föroreningar i vattnet för kloret att ta hand om.– Hade det här bara varit vid enstaka tillfällen hade det inte varit någon stor sak, men eftersom det har pågått under en längre tid är det oroande, säger Jenny.

Annons

Hon får medhåll av miljöchefen Sven-Inge Svensson.– Det är inte bra och när det krackelerar kommer det att göra det ordentligt, säger han.– Både vattenrening och ventilation är undermåliga i hela anläggningen. Man kan inte skylla på att man ska bygga nytt längre.

Även Henrik Samevik, avdelningschef och ansvarig för Qpoolen har uttryckt för miljökontoret att han tycker att ett byte av simhallens vattenreningssystem bör skyndas på.Bertil Lucchesi på fastighetskontoret i Hässleholm berättar att kostnaden för detta skulle hamna på omkring tio miljoner kronor.– Det systemet vi har nu är original från begynnelsen, så det är väl 45 år i grunden. Sedan har det bytts ut en del komponenter.

Men att bara se över och fixa är inte ett alternativ anser han.– Man renoverar inte den gamla i dag, men den har två nya filter och de kommer förstås att behållas.– Sandfilter är fortfarande grunden, vad man än väljer för typ av vattenreningssystem. Det finns olika metoder, som keramisk och trumfilter till exempel.Dessutom brukar filtret kompletteras med ett UV-filter som ett ytterligare skydd mot bakterier i vattnet.Den enda åtgärd som kan vidtas just nu är att backspola filtren oftare, så att man håller rent från föroreningar och underlättar för systemet.Det ska dessutom tas prover på vattnet som tas in i systemet för att se till att inga föroreningar kommer in den vägen.

Men det här håller inte i längden.– Vi måste ha besked om vi ska fortsätta köra, säger han.Problemen med vattenreningar gör också systemet extra sårbart när det händer något oförutsett, som till exempel häromdagen när det var bajs i vattnet.Ju sämre reningen fungerar, ju längre tid tar det innan badhuset kan öppna igen.– Det är också otroligt viktigt att de badande tar sitt ansvar och tvättar sig ordentligt, säger Jenny Olsson.

– Textilier är också ett bekymmer, säger Sven-Inge Svensson. Därför är det inte tillåtet med underkläder under badkläder och i stället för slöja får man använda burkini.Dessutom funderar man på att ta bort duschen som finns inne vid bassängerna.– Det är kanske frestande att duscha där i stället för i omklädningsrummet och då tvättar man sig knappast ordentligt, säger Sven-Inge.

Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons