Annons

Fängelse för två knivhugg

HÄSSLEHOLM Man i 55-årsåldern dömd för grov misshandel av sin son
Hässleholm • Publicerad 1 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

Tingsrätten hade att ta ställning till om mannen skulle dömas till fängelse i upp till åtta år för försök till mord, dömas till fängelse för grov misshandel eller om de skulle gå på den åtalade mannens advokat och ogilla åtalet.Enligt tingsrättens mening har de inte funnit något stöd för att den åtalade mannen försökt döda sin son, och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han haft uppsåt att beröva honom livet.

Däremot anser tingsrätten att det är bevisat att han haft uppsåt att skada sin son när han knivhögg honom två gånger om natten den 1 maj i år, och att mannen därför ska dömas för misshandel som bedöms som grov eftersom det varit fråga om livsfarligt våld.Den åtalade mannen har hela tiden förnekat försök till mord och grov misshandel, och dessutom bestritt att han utdelat några knivhugg mot sin son som är i 25-årsåldern. I förhör och under rättegången har mannen hävdat att om han trots allt utdelat något knivhugg har han gjort det för att freda sig själv mot sonens angrepp.

Annons

Vid rättegången förklarade sonen hur han och hans pappa kommit i dispyt med varandra där ursprunget var om ett fönster skulle vara öppet eller ej. Enligt sonen ska pappan då ha hotat honom att han skulle sticka en kniv i honom, vilket också hände under deras dispyt.Knivsticken ska däremot inte ha varit livshotande enligt den rättsläkare som hördes under rättegången, men det var också ren tur att skorna på sonen inte blev värre än vad som var fallet.

I sitt domslut har tingsrätten tagit i beaktning att den åtalade mannen kan ha känt sig trängd eftersom sonen vid tidigare tillfällen attackerat honom. Dock ska mannen inte ha haft rätt att sticka kniven i sonen, och döms till ett år och tre månaders fängelse för grov misshandel.Däremot yrkade inte sonen på något skadestånd i samband med rättegången.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons