Annons

Rent vatten när badsäsongen drar igång

OSBY Det visar Osby kommuns första vattenprover för säsongen.
Osby • Publicerad 1 juli 2015 • Uppdaterad 13 december 2021
Bildtext. foto:  anna-Carin darlin
Bildtext. foto: anna-Carin darlin

Den 16 juni tog kommunens miljöinspektör prover på badvattnet i Osbysjön vid campingen och vid Sjöängen samt i Vesljungasjön och Hjärtasjön. Nu har analysresultaten kommit och de visar att vattenkvaliteten är god på samtliga ställen. – Vi kommer att göra fyra provtagningar till i sommar, säger miljöinspektör Åsa Bjerstedt. Vid ett tillfälle kommer vi även att ta prover i Ubbasjön och Krusasjön. Skulle det visa sig att halten bakterier i någon av sjöarna är för hög så tas ytterligare prover så fort som möjligt.

Förra året var det sämre ställt med vattenkvaliteten. I både Vesljungasjön och vid Sjöängen i Osbysjön hittade man då E.coli-bakterier. Dessa bakterier är indikatorer på att det finns avföring i vattnet och därför klassades det under en period mitt i högsommaren som otjänligt och kommunen avrådde från bad. Även sommaren 2013 var vattnet vid Sjöängen otjänligt.– Det var mycket varmt förra sommaren, en massa folk som badade och ljummet vatten. Sådant kan spela roll. Vid Sjöängen, som inte är en officiell badplats, finns det även mycket gäss och deras avföring kan påverka.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons