Annons

Att kunna simma är en livförsäkring

häglinge Att kunnasimma är enlivförsäkring
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Elliott Winberg håller som bäst på att trampa vatten i tre minuter för att sedan flyta i ytterligare tre. Han ska ta kandidaten och pappa Johan står på kanten och håller lite koll. – Jag har själv gått i simskola här, säger han och berättar att de bor i Malmö och har stuga vid Bosarpasjön.

– Simning är den viktigaste sporten för ett barn. Det är dessutom bra att få lära sig simma utomhus, menar Johan Winberg. – Att simma 200 meter i en bassäng där barnet ser botten och har nära till kanten är inte samma sak som att klara av 200 meter i en sjö. Kajsa Tuvom, mamma till två pojkar som går i simskolan, håller med. – Simkunnighet är jätteviktigt och jag har själv gått i simskolan här. – Barnen lär sig inte bara simma utan också vilka regler som gäller och hur det är att simma med flytväst. Hennes son Sam Hallinen är sju och ett halvt år och kan redan simma. – Det svåraste är att simma 600 meter, säger han och tycker att det bästa med att ha lärt sig simma är att han får göra mer saker än tidigare. – Till exempel att hoppa från bryggan och vara ute med båten.

Annons

Det är omkring 80 barn som är inskrivna i årets simskola och huvudledare är, som så många år tidigare, Catharina Eckberg. – Det är bra att lära sig simma på öppet vatten, det är kallt, det är vågor och man ser inte botten, säger hon. Bad- och båtregler ingår också i det som räknas som simkunnighet, menar Catharina. – Det är inte vattnet som är farligt utan okunskapen.

Ytterst är det föräldrars ansvar att se till att barnen lär sig simma, men det är också skolans och kommunens, säger Catharina. Enligt Svenska Livräddningssällskapet ser simkunnigheten ut att öka generellt vid mätningen som sker vid årskurs sex. Barn med en annan kulturell bakgrund än den svenska är överrepresenterade i olyckstatistiken över barn som drunknat. Det kan bero på att simkunnigheten ofta är sämre i länder i exempelvis Mellanöstern och att det finns brister i kunskapen om vattensäkerhet.

Hässleholms kommun jobbar för att öka säkerheten kring badplatser vid sjöar. Det finns informations- och positionsskyltar uppsatta vid samtliga med uppgifter om bland annat larmnummer. – Vi är långt framme vad gäller vattensäkerhet i kommunen, säger fritidschef Stefan Larsson.

bild 1/4
Sam Hallinen och Elliott Winberg har inte bara lärt sig simmar utan kan också bad- och båtregler. Foto: Eva Frid
Foto: Eva Frid
Sam Hallinen är sju och ett halvt och som en fisk i vattnet. Jobbigt att simma långt tycker han, men övning ger färdighet. Foto: Eva Frid
Catharina Eckberg driver och brinner för simskolan i Bosarpasjön, hon berömmer barnen som  hoppar i plurret oavsett väder. Foto: Eva Frid
Sam Hallinen och Elliott Winberg har inte bara lärt sig simmar utan kan också bad- och båtregler. Foto: Eva Frid
Foto: Eva Frid
evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons