Annons

”Detta är en stor skandal”

Hässleholm – Hela våren har klubbens simmare varit sjuka och en del har gått i omgångar på penicillin.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2015 • Uppdaterad 15 december 2021
Mikael Björklund, cheftränare S71, sätter likhetstecken mellan simhallens usla reningsverk och klubbens sjuka simmare under våren. De flesta barn och ungdomar.arkivbild: stefan sandström
Mikael Björklund, cheftränare S71, sätter likhetstecken mellan simhallens usla reningsverk och klubbens sjuka simmare under våren. De flesta barn och ungdomar.arkivbild: stefan sandström

I tisdags avslöjade Norra Skåne att klor- och pH-halterna i vattenbassängen i Simhallsbadet är urusla.Behovet av ett nytt reningsverk, som kostar drygt 10 miljoner kronor, är såpass akut att frågan om ett bygge av en ny simhall redan tagits upp igen – och ett beslut i frågan förväntas i höst.

Men redan kan det bristande reningsverket ha fått hälsokonsekvenser hos dem som utnyttjat bassängen.Mikael Björklund, chef-tränare i s71, är milt uttryckt förbannad.– Stora delar av det första halvåret, inte minst under våren, har klubbens simmare blivit sjuka i omgångar. Det har varit allt-ifrån vanliga förkylningssymptom till mer omfattande halsproblem som lett till att många tvingats gå på penicillin. Och så fort de blivit friska och börjat träna igen så har de blivit sjuka nästan direkt.

Annons

När Björklund började fatta misstankar slog han larm. Först till vaktmästarna där han inte fick någon respons, sedan till fritidsförvaltningen.– Jag förklarade hur situationen såg ut och misstänkte att det kunde vara vattnet eller ventilationen. så de kom och tog prover. Nu när jag läser i Norra Skåne om vattenproverna så känns det självklart att det är det sjukdomsutbrotten berott på. Nu är det inte bevisat att så är fallet, men man kan ju lägga ihop ett och ett. Detta är en stor skandal!Många av de aktiva i simklubben tog blodprover i samband med sina läkarbesök.– Jag vet inte om det går att spåra något i dessa som kan innebära kopplingar till det dåliga vattnet. Klart är hur som helst att vi under hela våren tränat i dåligt vatten.

S71 bedriver en mycket stor verksamhet.– Hur många som drabbats kan man bara spekulera i, men bara i vår verksamhet ingår 600 personer som antingen tränar aktivt eller går i simskola, därav väldigt många barn och ungdomar.– I min A-grupp som jag tränar har minst 80 procent blivit sjuka två eller tre gånger. i B-gruppen är den procentsatsen garanterat högre.

Mikael Björklund menar samtidigt att det inte är första gången som den kommunala simhallen kan ha lett till en hälsosvacka hos simklubbens medlemmar.– För några år sedan fick flera av våra aktiva simmare plötsligt astma. All-ihop samtidigt. Vi kunde inte förstå vad det handlade om först och kontaktade fritidsförvaltningen då också. Till slut framkom det att de fläktar i bassängen som ska ventillera bort kloret inte fungerade. Och när det var lagat blev plötsligt inga astmasjuka längre. Inte heller det är bevisat, men återigen kan man dra parallellen att simmare blir sjuka samtidigt som det varit ett allvarligt fel med reningen.

Just nu befinner sig Björklund med flera av sina adepter på SM-tävlingarna i Sundsvall.– Konsekvenserna rent sportsligt när någonting sådant här händer är naturligtvis stora – och individuella. Men som exempel kan jag nämna två unga lovande simmare som normalt sett borde ha klarat kvalgränsen för att få tävla individuellt, men eftersom de var sjuka hela våren fick de ingen ärlig chans. Nu får de nöja sig med att tävla i lagkapp.Varje år, informerar Stefan Larsson, chef på fritidsförvaltningen, har Qpoolen 100 000 besök i simhallen. Hur många enskilda individer som nyttjar bassängen varje månad kan han dock inte ge svar på.

Christoffer Ekmark
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons