Annons

Egen akut för våldtagna män

STOCKHOLM I höst får landet sin första akutmottagning för våldtagna män och pojkar på Södersjukhuset i Stockholm.
Hässleholm • Publicerad 4 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

– I befolkningsstudier har man visat att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas, säger Lotti Helström, överläkare vid mottagningen.

– Det man kan se i studier är också att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa, fortsätter hon.Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes i fjol omkring 370 våldtäkter mot män eller pojkar. Där bedömer man mörkertalet som stort.

Det är Södersjukhuset som utvidgar avdelningen för akutmottagningen för våldtagna att också inkludera män och transpersoner.Lotti Helström konstaterar också, att med de allvarliga symptom på psykisk ohälsa som Fredrik har utvecklat, skulle han behöva psykiatrisk specialistkompetens.Södersjukhuset har tidigare tagit emot våldtagna män och har rutiner för akut omhändertagande och efterföljande psykosocial uppföljning, men nu samlas resurserna i ett centrum med extra resurser och specialutbildad personal.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons