Annons

Allsångsnostalgi med Milda Makter

Kultur och Nöje ”Ni borde vara med i Allsång på Skansen”. Den kommentaren har showgruppen Milda Makter fått höra många gånger från sin publik. I morgon, tisdag, är det dags.
Publicerad 6 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är han som skapat Milda Makter och dess shower, som bygger på musik från 1920-1960-talet. För snart 20 år sedan lade han sin egen artistkarriär på hyllan för att helt fokusera på att göra allt annat som krävs för en lyckad show: skriva musik och texter och sätta samman allt till ett tilltalande innehåll. 2002 tog han över ansvaret för After Darks shower och sedan tio år tillbaka är det i Östra Ejaröd på Nävlingeåsen han bor och verkar.

Milda Makter, som består av de rutinerade artisterna Monica Christoffersson, Ulf Bernström, Liza Sandberg och Peppe Bergström, inledde sin verksamhet med att showa på ett kryssningsfartyg och det var där man fann sin nisch.– Vi skulle underhålla på tredagarskryssningar och fick i uppdrag att göra tre olika shower; en Abbashow, en Las Vegasshow och den tredje fick vi själv välja fritt. Jag såg att många av de som kryssar var i åldern 60+ och jag har alltid haft en kärlek till de här lite äldre låtarna så jag satte ihop en 60-talsshow. Det visade sig att den fungerade bäst, berättar Kent Olsson.

Annons

Sedan dess har Milda Makter vidareutvecklat sitt koncept så att det nu rymmer musik som går så långt tillbaka som 1920-talet, allt presenterat i härliga kostymer och med glimten i ögat. Den primära målgruppen är seniorer men efterhand har publiken kommit att bli allt mer blandad. Att de skulle passa i Allsång på Skansen har de själva känt länge.– Många nya artister som är med sjunger sin nya låt och gör sedan även en allsång, vi jobbar ju med svenskt musikmaterial ur den klassiska allsångsskolan. Frågan var bara hur man skulle få in en fot.– När vi var på Scalateater i våras med vår show passade vi på att bjuda in Allsångsredaktionen, säger Kent Olsson.Efter det blev de inbjudna att medverka.

Vad de ska göra på tisdag får Kent Olsson inte berätta, det råder stort hemlighetsmakeri kring programmets innehåll, men han kan i alla fall avslöja att de som sett Milda Makters show förut kommer att känna igen sig.– SVT önskade ett nummer med musik kring 50-60-talet, som vi faktiskt inte tänkt på själva, men när vi fick höra SVT:s motivering till sitt val kändes det klockrent, säger Kent Olsson.Redan nu har Milda Makter en rad spelningar inbokade för hösten, i oktober återvänder de till Stora Teatern i Göteborg, där de i våras showade för en fullsatt salong. Nu blir det fyra shower, varav en redan är utsåld. Den 9 november showar man på Kristianstad teater och den 10 på Ystad teater. Man söker också efter en lämplig plats i Malmötrakten samt i Ängelholmsområdet för att ge sin show.

Om det blir någon Allsång på Skansen-effekt återstår att se.– Vi känner att vi har medvind nu och att få vara med i Allsången, SVT:s flaggskepp, innebär förstås en kvalitetsstämpel, lite som att bli kunglig hovleverantör, och om allt bara levereras som det brukar kan bli lite av en dörröppnare, såklart. Det ska bli väldigt spännande, säger Kent Olsson.

bild 1/2
När Kent Olsson, mannen bakom Milda Makter, inte jobbar med Milda Makter gör han shower åt After Dark – just nu planeras deras 40-årsjubileum nästa år. Foto: Pernilla Ekdahl
Milda Makter, som består av Monica Christoffersson, Ulf Bernström, Liza Sandberg och Peppe Bergström, medverkar i Allsång på Skansen på tisdag. Foto: Bertil Nilsson/arkiv
När Kent Olsson, mannen bakom Milda Makter, inte jobbar med Milda Makter gör han shower åt After Dark – just nu planeras deras 40-årsjubileum nästa år. Foto: Pernilla Ekdahl
Milda Makter, som består av Monica Christoffersson, Ulf Bernström, Liza Sandberg och Peppe Bergström, medverkar i Allsång på Skansen på tisdag. Foto: Bertil Nilsson/arkiv
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons