Annons

Boksläpp i fokus på Hököns marknad

hökön Över 3 500 kom till Hökön – enligt ”våffelbarometern”.
Osby • Publicerad 6 juli 2015 • Uppdaterad 24 november 2021

När Hököns Intresseförening arrangerade årets stora marknad log vädergudarna som vanligt med sitt bredaste leende mot de täta skogarna och torra myrarna.Men det spelar kanske inte så stor roll om det är okristligt varmt eller om hagelstormar kombieras med orkan. Hököns marknad når sin publik likväl.– Det finns flera orsaker till det. Den här marknaden är inte som alla andra traditionella där man säljer samma saker i stånd efter stånd. Här finns det en gemensamhet som breder ut sig på ett mycket varmare sätt än vad den sedvanliga kommersen kan bidra med, säger Solveig Palm, vide ordförande i Intresseföreningen.

Den familjära stämningen hos arrangörer, och för del delen även de besökande, står lokalbefolkningen för.– Hökön har ungefär 160 hushål. Jag skulle tro att 90 procent av dem har minst en representant på plats den här dagen.I fjol besöktes marknaden av 3 500 personer. I år kom ännu fler.– Vi har ett speciellt sätt att mäta publiken – det kallas för våffelbarometern. I fjor tog våffelmixen slut så vi hade köpt upp oss på ett större lager i år. Och vi kan konstatera att det går åt lite mer än 2014.För dem som sökte sig in i skuggan fanns ett lokalt efterlängtat boksläpp som lockade hundratals personer. ”Hököns skola 1921-1973” är en produkt som medlemmar i föreningen har hjälpts åt att sammanställa under två års tid. Och det som från början var tänkt att bli ett litet nätt häfte kom att bli en 200-sidig bok i lyxigt tryck.– Det började som ett socialt projekt där vi samlades och gick igenom foton på gamla klasser och noterade vem som var ve, – och vilka deras föräldrar var, Det finns även människors egna historier, lyckliga som sorgliga, återberättade i boken som sträcker sig över två världskrig. Sammanlagt är det ett 80-tal personer som i en studiecirkel fått till stånd denna bok, säger Solveig.

Annons

Totalt har 1 000 böcker tryckts upp i en upplaga som finansierats genom föreningens egna kassa.– Fika- och lottförsäljning i flera års tid har gjort detta möjligt. Målsättningen är att gå plus minus noll och skulle vi inte nå dit så får vi sätta upp resterande summa på nöjeskontot. Det har nämligen varit fantastiskt kul med hela processen. Det har till och med engagerat sig en tysk familj som flyttat hit – som innan de kom till oss inte kunde prata svenska, men nu lärt sig både språket och får goda vänner. Så på sätt och vis har det även varit ett integrationsprojekt, skrattar Palm.

bild 1/3
Ted och Max Åberg sålde ut gamla leksaker under mamma Kajsas översyn.
Sune Winqvist, Börje Johansson, Håkan Persson, Pia Trulsson, Ingrid Trulsson (sittande) och Solveig Palm sålde böcker som smör i solsken.foto: christoffer ekmark
Våffeltillverkningen var frenetisk och fröknarna i Intresseföreningen gräddade oavbrutet i timmar.
Ted och Max Åberg sålde ut gamla leksaker under mamma Kajsas översyn.
Sune Winqvist, Börje Johansson, Håkan Persson, Pia Trulsson, Ingrid Trulsson (sittande) och Solveig Palm sålde böcker som smör i solsken.foto: christoffer ekmark
Christoffer Ekmark
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons