Annons

Osby slipper bot på 50 000 kr

OSBY/Lönsboda Osby kommun kan efter en dom i mark- och miljödomstolen slippa en sanktionsavgift på 50 000 kronor för formaliafel gällande reningsverken i Osby och Lönsboda.
Osby • Publicerad 12 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var länsstyrelsen som krävde kommunen på pengar eftersom man ansåg att kommunen inte hade dokumenterat vem som egentligen bär ansvaret för avloppsreningsverken i Osby och Lönsboda.

Det kommunala bolaget SBVT har hand om driften av verken och Osby kommun äger dem. Men det har aldrig gjorts någon delegering av vem som bär ansvaret för verken, i alla fall inte någon delegering som satts på pränt. Därför har det juridiska ansvaret vilat på kommunstyrelsen, vilket länsstyrelsen ansett vara olämpligt.Osby kommun överklagade till mark- och miljödomstolen och får nu rätt. Länsstyrelsen gjorde, enligt domstolen, fel när man dömde ut miljösanktionsavgiften på 50 000 kronor. Domstolen menar att länsstyrelsen inte har gjort en tillräcklig bedömning av om kommunens dokument kan anses tillräckliga i förhållande till vad lagen kräver.

torwes0
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons