Annons

Öka trycket mot antibiotika

Krönika EU-kommissionen kommer inte att ställa samma krav som gäller i EU för antibiotikafrihet i TTIP-förhandlingarna med USA.
Opinion • Publicerad 24 juli 2015 • Uppdaterad 25 november 2021

Att blanda in antibiotika i djurfoder för att grisar och andra slaktdjur ska växa snabbare har sedan nära tio år varit förbjudet inom EU. Detta efter ett intensivt svenskt kampanjande. Just nu behandlas ett lagförslag inom EU som ska förbjuda också antibiotika i förebyggande syfte.

Frågan har nu också aktualiserats i de pågående frihandelsförhandlingarna med USA om det så kallade TTIP-avtalet. Tidningen Land Lantbruk berättar nu (20/7) att EU-kommissionen inte kommer att ställa samma krav på importkött i förhandlingarna. Det innebär således att sådant kött kan komma att dyka upp i svenska köttdiskar så småningom. Till tidningen bekräftar EU:s chefsförhandlare i TTIP-samtalen med USA, Ignacio Garcia Bercero, detta.

Annons

”Inom EU har vi av goda skäl förbjudit användningen av tillväxtbefrämjande antibiotika för många år sedan”, säger Bercero till tidningen Land Lantbruk. Men tillägger: ”Detta ger inte EU någon laglig rätt att ställa samma krav på USA, eller annat tredje land. Där lägger Världshandelsorganisationen, WTO, hinder i vägen”.

Det här reagerar nu Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley på. ”Antibiotikaresistenta bakterier som uppkommit på grund av en oansvarig användning av antibiotika inom djurproduktionen beräknas orsaka cirka 25 000 dödsfall per år i EU. Om inte kraftfulla åtgärder sätts in kommer utvecklingen eskalera de kommande åren. EU har vidtagit åtgärder i form av förbud sedan 2006 mot användning av antibiotika i tillväxtfrämjande syfte”, skriver han nu i en skriftlig fråga till EU-kommissionen.

Federley vill veta hur kommissionen tänker driva frågan i förhandlingarna med USA och, skriver han: ”Hur avser kommissionen att säkerställa att de strikta regler om antibiotikaanvändning i djurproduktionen som EU har och troligtvis kommer att införa inte innebär en konkurrensnackdel mot importerat kött?”

Det är FP-ledamoten Marit Paulsen som lett förhandlingarna i EU-parlamentet om den nya djurhälsolagen. Men när hon lämnar EU-parlamentet under hösten torde det bli just Federley som kommer att bli tongivande svensk i frågan.

Redan har han ansvarat för delar av lagförslagen om djurhälsan och arbetar mycket aktivt i EU-parlamentet med att få de nya strikta reglerna på plats. Han är ersättare i jordbruksutskottet, men tog nyligen också plats i det inflytelserika utskottet för miljö och hälsa, och i Europavalrörelsen profilerade han sig bland annat på djurhälsofrågor.

I en artikel i Sydsvenska Dagbladet i vintras (26/1) skrev han: ”Ska svensk djurvälfärd finnas mer än bara på pappret måste våra kött- och mjölkproducenter ges förutsättningar att överleva. Vi behöver en tydlig europeisk djurskydds- och djurhälsolagstiftning, och vi behöver se till att existerande lagar efterlevs”.

Det finns nog anledning att öka trycket i dessa frågor – också från den svenska regeringens sida.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons